Wash the walnuts, remove shells and debris, divide into large pieces, preferably into halves. Sift the flour. Prepare a thick thread.
Грецкие орехи промойте, очистите от скорлупы и сора, разделите на крупные куски, лучше на половинки. Муку просейте. Подготовьте толстую нитку.
Prepare the walnuts. Carefully thread the nuts onto a thick thread using a sharp needle. Secure the edges of the thread with knots.
Подготовьте грецкие орехи. На толстую нить аккуратно нанизывайте орехи при помощи острой иглы. Зафиксируйте края нити узлами.
Prepare the tatara. Cook the grape juice over low heat for 3 hours, gradually adding sugar and skimming off the foam. Cool to 45 degrees, add flour, stirring constantly. Cook over low heat for another 1 hour.
Приготовьте татару. На медленном огне варите виноградный сок 3 часа, постепенно подмешивая сахар и снимая пену. Остудите до 45 градусов, добавьте муку, постоянно помешивая. Варите на медленном огне еще 1 час.
Prepare churchkhela. Three times at short intervals, immerse each bunch of nuts in tatara for half a minute and hang to dry for 1 week.
Приготовьте чурчхелу. Трижды через небольшие промежутки времени на полминуты погрузите каждую связку орехов в татару и подвесьте сушиться на 1 неделю.
Serve churchkhela with a cup of aromatic coffee.
Подавайте чурчхелу с чашкой ароматного кофе.