Remove the top dirty and limp leaves from the cabbage. Peel the beets, garlic and carrots. Sterilize the jar and lid.
Снимите с капусты верхние грязные и вялые листья. Свеклу, чеснок и морковь почистите. Простерилизуйте банку и крышку.
Cut the cabbage into pieces. Sprinkle 0.5 tbsp. salt and knead well with your hands.
Капусту нарежьте кусочками. Посыпьте 0,5 ст.л. соли и хорошо разомните руками.
Grate the carrots and beets on a coarse grater.
Морковь и свеклу натрите на крупной терке.
Place everything in a bowl and mix well. Leave for 5-7 minutes, during which time the cabbage will release juice.
Все сложите в миску и хорошо перемешайте. Оставьте на 5-7 минут, за это время капуста даст сок.
Pour water into a saucepan and place on fire. Once it boils, add sugar, remaining salt and cloves. Mix well until the sugar is completely dissolved.
Налейте в кастрюлю воду, поставьте на огонь. Как закипит, добавьте сахар, оставшуюся соль и гвоздику. Хорошо перемешайте до полного растворения сахара.
Place the cabbage in a sterilized jar and fill with brine. Pack firmly. Add 1 tbsp. vinegar and roll up the lids. Wrap tightly in a blanket or blanket and let cool completely at room temperature. You can store cabbage in the refrigerator.
Сложите капусту в простерилизованную банку и залейте рассолом. Плотно утрамбуйте. Добавьте 1 ст.л. уксуса и закатайте крышками. Плотно укутайте в одеяло или плед и дайте полностью остыть при комнатной температуре. Хранить капусту можно в холодильнике.