Prepare all ingredients. Drain excess liquid from pink salmon. Wash the green onions.
Подготовьте все ингредиенты. С горбуши слейте лишнюю жидкость. Зеленый лук помойте.
Prepare the rice. For onigiri it is prepared in the same way as for sushi. Rinse the rice 3-4 times until the water is more or less clear and place in a sieve. When all the water has drained, transfer the rice to a small ladle or pan, pour a glass of cold water and put on fire. When the water boils, reduce the heat to low and cover the rice with a lid. Cook rice for 10-12 minutes. When all the water has been absorbed into the rice, remove it from the heat and leave to steam for another 10 minutes. Prepare the dressing: mix vinegar, salt and sugar. Pour the resulting dressing over the rice and stir. The onigiri rice is ready.
Приготовьте рис. Для онигири он готовится так же, как и для суши. Промойте рис 3-4 раза до более-менее прозрачной воды и откиньте на сито. Когда вся вода стечет, переложите рис в маленький ковшик или кастрюлю, залейте стаканом холодной воды и поставьте на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимума и накройте рис крышкой. Варите рис 10-12 минут. Когда вся вода впитается в рис, снимите его с огня и оставьте еще на 10 минут пропариться. Приготовьте заправку: смешайте уксус, соль и сахар. Полейте рис получившейся заправкой и перемешайте. Рис для онигири готов.
While the rice is cooling, prepare the filling. Finely chop the green onions.
Пока рис остывает подготовьте начинку. Мелко нашинкуйте зеленый лук.
Place pink salmon in a deep bowl and mash with a fork. Add green onions and stir everything.
Выложите горбушу в глубокую миску и разомните вилкой. Добавьте зеленый лук и все перемешайте.
Now you can start shaping the onigiri themselves. For this we will use a special triangular mold. If you don’t have one, then you can sculpt onigiri simply in your hands. Take a small amount of rice, approximately 60-70 g, and place it on the bottom of the mold, forming small sides. Place 50 g of filling into the resulting cavity.
Теперь можно приступить к формированию самих онигири. Для этого мы будем использовать специальную треугольную формочку. Если у вас такой нет, то вы можете лепить онигири просто в руках. Возьмите небольшое количество риса, примерно 60-70 г, и выложите на дно формочки, формируя небольшие бортики. В получившееся углубление выложите 50 г начинки.
Place another 70 g of rice on top of the filling. Press the lid of the mold onto the rice and press down the onigiri. Form all products in this way. You should have about 3 pieces.
Сверху на начинку выложите еще 70 г риса. Прижмите рис крышкой формочки и утрамбуйте онигири. Таким образом сформируйте все изделия. У вас должно получиться примерно 3 штуки.
Cut half a sheet of nori into three equal parts. Wrap a piece of nori around each onigiri as shown in the photo.
Разрежьте половинку листа нори на три равные части. Оберните кусочек нори вокруг каждого онигири, как показано на фотографии.
Place onigiri on a plate and garnish with green onions, black and white sesame seeds. Ready. Bon appetit!
Выложите онигири на тарелку и украсьте зеленым луком, черным и белым кунжутом. Готово. Приятного аппетита!
Serve the onigiri with soy sauce. Peanut sauce or teriyaki would also be a great addition to the dish.
Подайте к онигири соевый соус. Также отличным дополнением к блюду станет ореховый соус или терияки.