Peel the carrots and ginger root. Prepare the remaining ingredients.
Очистите морковь и корень имбиря. Подготовьте остальные ингредиенты.
Prepare the rice for the onigiri. It is prepared in the same way as for sushi. Rinse the rice 3-4 times until the water is more or less clear and place in a sieve. When all the water has drained, transfer the rice to a small ladle or pan, pour a glass of cold water and put on fire. When the water boils, reduce the heat to low and cover the rice with a lid. Cook rice for 10-12 minutes. When all the water has been absorbed into the rice, remove it from the heat and leave to steam for another 10 minutes. Prepare the dressing: mix vinegar, salt and sugar. Pour the resulting dressing over the rice, stir and cool. The onigiri rice is ready.
Приготовьте рис для онигири. Готовится он так же, как и для суши. Промойте рис 3-4 раза до более-менее прозрачной воды и откиньте на сито. Когда вся вода стечет, переложите рис в маленький ковшик или кастрюлю, залейте стаканом холодной воды и поставьте на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимума и накройте рис крышкой. Варите рис 10-12 минут. Когда вся вода впитается в рис, снимите его с огня и оставьте еще на 10 минут пропариться. Приготовьте заправку: смешайте уксус, соль и сахар. Полейте рис получившейся заправкой и перемешайте, остудите его. Рис для онигири готов.
Prepare the filling. To do this, grate the carrots and ginger on a fine grater. Cut the chicken into small pieces 1 cm in size.
Подготовьте начинку. Для этого натрите морковь и имбирь на мелкой терке. Курицу нарежьте небольшими кусочками размером 1 см.
Place chicken, ginger and carrots in a small bowl. Add soy sauce and stir. Leave the chicken to marinate for 10 minutes.
Выложите курицу, имбирь и морковь в небольшую миску. Добавьте соевый соус и перемешайте. Оставьте курицу мариноваться на 10 минут.
Then heat the vegetable oil in a frying pan. Fry the chicken with ginger and carrots over medium heat for 5-7 minutes. The main thing is not to dry out the chicken, it should be juicy. The pieces are small, so the chicken cooks quickly.
Затем разогрейте растительное масло в сковороде. Обжарьте курицу с имбирем и морковью на среднем огне в течение 5-7 минут. Главное — не пересушите курицу, она должна быть сочной. Кусочки маленькие, поэтому курица готовится быстро.
Now you can start shaping the onigiri themselves. To do this you will need a special triangular mold. If you don’t have one, then you can sculpt onigiri simply with your hands. Take a small amount of rice, approximately 60-70 g, and place it on the bottom of the mold, forming small sides. Place 50 g of filling into the resulting cavity.
Теперь можно приступить к формированию самих онигири. Для этого понадобится специальная треугольная формочка. Если у вас такой нет, то вы можете лепить онигири просто руками. Возьмите небольшое количество риса, примерно 60-70 г, и выложите на дно формочки, формируя небольшие бортики. В получившееся углубление выложите 50 г начинки.
Place another 70 g of rice on top of the filling. Press the lid of the mold onto the rice and press down the onigiri. Form all products in this way. You should have about 3 pieces. Cut half a sheet of nori into three equal parts. Wrap a piece of nori around each onigiri as shown in the photo.
Сверху на начинку выложите еще 70 г риса. Прижмите рис крышкой формочки и утрамбуйте онигири. Таким образом сформируйте все изделия. У вас должно получиться примерно 3 штуки. Разрежьте половинку листа нори на три равные части. Оберните кусочек нори вокруг каждого онигири, как показано на фотографии.
Mix white and black sesame seeds. Roll the ends of the onigiri in the sesame mixture. Place onigiri on fresh lettuce leaves. Ready. Bon appetit!
Смешайте белый и черный кунжут. Обваляйте торцы онигири в кунжутном миксе. Выложите онигири на листья свежего салата. Готово. Приятного аппетита!
Serve onigiri with soy or nut sauce. If desired, add some green onions and kimchi sauce to the filling.
Подайте онигири вместе с соевым или ореховым соусом. По желанию положите в начинку немного зеленого лука и соуса кимчи.