Boil the chicken fillet in salted water for 15-20 minutes and cool. Prepare the remaining ingredients. You can use any cheese you like for onigiri, for example, Dutch or Gouda.
Отварите куриное филе в подсоленной воде 15-20 минут и остудите. Подготовьте остальные ингредиенты. Сыр для онигири вы можете взять любой по вашему вкусу, например, голландский или гауду.
First cook the rice. For onigiri it is prepared in the same way as for rolls and sushi. Rinse the rice 3-4 times until the water is more or less clear and place in a sieve. When all the water has drained, transfer the rice to a small ladle or pan, pour a glass of cold water and put on fire. When the water boils, reduce the heat to low and cover the rice with a lid. Cook rice for 10-12 minutes. When all the water has been absorbed into the rice, remove it from the heat and leave to steam for another 10 minutes. Prepare the dressing: mix vinegar, salt and sugar. Pour the resulting dressing over the rice and stir. The onigiri rice is ready.
Сначала приготовьте рис. Для онигири он готовится так же, как и для роллов и суши. Промойте рис 3-4 раза до более-менее прозрачной воды и откиньте на сито. Когда вся вода стечет, переложите рис в маленький ковшик или кастрюлю, залейте стаканом холодной воды и поставьте на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимума и накройте рис крышкой. Варите рис 10-12 минут. Когда вся вода впитается в рис, снимите его с огня и оставьте еще на 10 минут пропариться. Приготовьте заправку: смешайте уксус, соль и сахар. Полейте рис получившейся заправкой и перемешайте. Рис для онигири готов.
Cut the boiled chicken fillet into small cubes. Grate the cheese on a fine grater.
Нарежьте отварное куриное филе маленькими кубиками. Сыр натрите на мелкой терке.
In a bowl, combine chicken, cheese and mayonnaise. The filling is ready.
В миске смешайте курицу, сыр и майонез. Начинка готова.
Now you can start preparing the onigiri themselves. To do this you will need a special triangular mold. If you don’t have one, then you can sculpt onigiri simply in your hands. Take a small amount of rice, approximately 60-70 g, and place it on the bottom of the mold, forming small sides. Place 50 g of filling into the resulting cavity.
Теперь можно приступить к приготовлению самих онигири. Для этого понадобится специальная треугольная формочка. Если у вас такой нет, то вы можете лепить онигири просто в руках. Возьмите небольшое количество риса, примерно 60-70 г, и выложите на дно формочки, формируя небольшие бортики. В получившееся углубление выложите 50 г начинки.
Place another 70 g of rice on top of the filling. Press the lid of the mold onto the rice and press down the onigiri. Form all products in this way. You should have about 3 pieces.
Сверху на начинку выложите еще 70 г риса. Прижмите рис крышкой формочки и утрамбуйте онигири. Таким образом сформируйте все изделия. У вас должно получиться примерно 3 штуки.
Cut half a sheet of nori into three equal parts. Wrap a piece of nori around each onigiri as shown in the photo.
Разрежьте половинку листа нори на три равные части. Оберните кусочек нори вокруг каждого онигири, как показано на фотографии.
Serve onigiri with chicken and cheese on fresh lettuce leaves. Ready. Bon appetit!
Подайте онигири с курицей и сыром на листьях свежего салата. Готово. Приятного аппетита!
Garnish the onigiri with a mix of white and black sesame seeds. Serve the onigiri with soy sauce.
Украсьте онигири миксом белого и черного кунжута. Подайте к онигири соевый соус.