Recipes / Baked pike perch with eggplants Запеченый судак с баклажанами
Pike perch is one of the favorites among fish because its fillet has little bones and fat. It is boiled, fried, marinated, fish soup, cutlets and aspic are prepared from it, and used as a pie filling. All pike perch dishes are juicy, tasty and varied. One quick and easy way to prepare this fish is to bake it in the oven and serve it on a bed of vegetables. Eggplants, onions and peppers will fill the dish with juiciness and harmoniously complement the pike perch.
Судак — любимец среди рыб, потому что его филе практически без костей и жира. Его варят, жарят, маринуют, готовят из него уху, котлеты и заливное, используют как начинку для пирога. Все блюда из судака получаются сочными, вкусными и разнообразными. Один из быстрых и простых способов приготовления этой рыбы — запечь её в духовке на «подушке» из овощей. Баклажаны, лук и перец наполнят блюдо сочностью и гармонично дополнят судака.
Steps / Шаги:
Rinse the pike perch fillet under running water and dry with a paper towel. Wash the vegetables, peel the onions. Preheat the oven to 200 degrees.
Филе судака промойте под проточной водой и просушите бумажным полотенцем. Овощи помойте, лук очистите. Разогрейте духовку до 200 градусов.
Salt and pepper the pike perch fillet and brush it with vegetable oil. Place the fish in a baking dish and place in an oven preheated to 200 degrees for 40-45 minutes.
Посолите и поперчите филе судака и смажьте его растительным маслом. Положите рыбу в форму для запекания и поставьте в разогретую до 200 градусов духовку на 40-45 минут.
While the pike perch is baking, prepare the vegetables. Cut the eggplants into 0.5 cm thick slices.
Пока судак запекается, приготовьте овощи. Баклажаны нарежьте кружочками толщиной 0,5 см.
Salt the eggplants and fry in a frying pan on both sides for 3-4 minutes.
Посолите баклажаны и обжарьте на сковороде с двух сторон по 3-4 минуты.
Cut the onion into half rings and the pepper into strips. Fry the vegetables in a frying pan with tomato paste and Provençal herbs until tender.
Нарежьте лук полукольцами, перец – соломкой. Обжарьте овощи на сковороде с томатной пастой и прованскими травами до готовности.
Place the onions and peppers on a serving plate first, then the eggplants. Place the prepared pike perch fillet on the vegetables. Garnish the dish with balsamic vinegar and serve.
На сервировочную тарелку выложите сначала лук и перец, затем – баклажаны. На овощи выложите готовое филе судака. Украсьте блюдо бальзамическим уксусом и подавайте к столу.