Soak the chickpeas in a large volume of water for about 10 hours. Peel the garlic.
Замочите нут в большом объеме воды примерно на 10 часов. Очистите чеснок.
Drain off the old water, rinse the chickpeas and place them in a saucepan. Fill with clean water so that it covers the chickpeas by 2-3 cm. Place on the fire and cook for about 40 minutes, periodically removing the foam. Add soda and cook for another 25-30 minutes.
Слейте старую воду, промойте нут и выложите его в кастрюлю. Залейте чистой водой так, чтобы она покрывала нут на 2-3 см. Поставьте на огонь и готовьте примерно 40 минут, периодически снимая пену. Добавьте соду и варите еще минут 25-30.
When you drain the water, pour 150 ml of liquid into a container and put it aside. Also remove a small amount of chickpeas and set aside. Allow the remaining beans to cool slightly.
Когда будете сливать воду, налейте 150 мл жидкости в емкость и уберите в сторону. Также достаньте небольшое количество нута и тоже отложите.Остальным бобам дайте слегка остыть.
Grind the chickpeas in a blender along with salt, oil, tahini and spices, gradually adding the remaining cooking water. The puree should be a little runny, because the hummus will thicken as it cools. Set the puree aside.
Измельчите нут в блендере вместе с солью, маслом, тхиной и специями, понемногу добавляя воду, оставшуюся после варки. Пюре должно получится немного жидким, потому что потом при остывании хумус загустеет. Уберите пюре в сторону.
Prepare the green filling. Chop garlic, cilantro and parsley. Add salt, oil and lemon juice.
Приготовьте зеленую начинку. Измельчите чеснок, кинзу и петрушку. Добавьте соль масло и сок лимона.
Place the hummus on a plate and shape into a circle. Use a spoon to make a large well for the filling. Place chopped herbs in the center and garnish with chickpea grains.
Выложите хумус на тарелку и придайте форму круга. Ложкой сделайте большое углубление для начинки. Положите в центр измельченную зелень и украсьте зернами нута.
Serve hummus with tomato slices, pickled cucumbers, olives and pita bread.
Подавайте хумус с дольками помидора, маринованными огурцами оливками и питой.