Peel the potatoes, wash and cut into strips. Grate the peeled onions and carrots. Remove the butter from the refrigerator and soften at room temperature.
Картофель очистите, вымойте и нарежьте соломкой. Очищенные лук и морковь натрите на терке. Сливочное масло достаньте из холодильника и размягчите при комнатной температуре.
Pour water into a saucepan, add potatoes and place over medium heat. Heat half the butter in a frying pan, add the onion and start frying. After a couple of minutes, add the carrots to the onions, stir and continue sautéing until the vegetables are soft, remove from heat.
В кастрюлю налейте воду, выложите картофель и поставьте на средний огонь. В сковороде разогрейте половину сливочного масла, выложите лук и начинайте обжаривать. Через пару минут добавьте к луку морковь, перемешайте и продолжайте пассеровать, пока овощи не станут мягкими, снимите с огня.
Place the fried onions and carrots in the pan with the potatoes. Salt the soup, add peppercorns and ground black pepper, as well as bay leaf, stir. Boil the soup for about 5 minutes, then add the sprat and the remaining piece of butter. After 5-7 minutes, remove the soup from the heat and let it brew under the lid for 20-30 minutes.
Обжаренные лук и морковь опустите в кастрюлю к картофелю. Посолите суп, добавьте перец горошком и черный молотый перец, а также лавровый лист, перемешайте. Варите суп примерно 5 минут, после чего выложите кильку и оставшийся кусочек сливочного масла. Через 5-7 минут снимите суп с огня и дайте настояться под крышкой 20-30 минут.
Divide the finished soup into bowls and sprinkle chopped herbs on top. Serve with a slice of black rye bread.
Готовый суп разложите по тарелкам, сверху посыпьте нарубленной зеленью. Подавайте с кусочком черного, ржаного хлеба.