Clean and rinse the squid well.
Почистите и хорошо промойте кальмаров.
Pour water into a saucepan, put on fire and bring to a boil. Add spices, bay leaf, peppercorns and salt. Boil for 2 minutes. Then dip the prepared squid into the boiling brine. Cook, counting after the brine boils 10 seconds for small pieces and 15 seconds for large pieces.
Налейте в кастрюлю воду, поставьте на огонь и доведите до кипения. Добавьте специи, лавровый лист, перец горошком и соль. Прокипятите 2 минуты. Затем опустите в кипящий рассол подготовленные кальмары. Варите, отсчитывая после закипания рассола 10 секунд для мелких кусочков и 15 секунд для крупных.
For the sauce, finely chop the parsley and pass the garlic through a press. Add pepper, sugar and salt, mix. Pour in the oil and vinegar and mix well again.
Для соуса нарежьте мелко петрушку, пропустите чеснок через пресс. Добавьте перец, сахар и соль, смешайте. Налейте масло и уксус, снова хорошо перемешайте.
Remove the squid from the brine. Cut them into thin strips. Transfer to sauce and leave for 20 minutes. But it’s better to put them in the refrigerator overnight so that they absorb the taste and aroma of the sauce.
Извлеките кальмары из рассола. Нарежьте их тонкой соломкой. Переложите в соус и оставьте на 20 минут. Но лучше убрать в холодильник на ночь, чтобы они впитали в себя вкус и аромат соуса.
Serve squid with any side dishes or as a separate dish.
Подавайте кальмары к любым гарнирам или как самостоятельное блюдо.