Finely chop the greens and onions. Pour boiling water over the grape leaves and leave for 20-30 minutes. Boil the broth.
Мелко нарежьте зелень и лук. Листья винограда залейте кипятком и оставьте на 20-30 минут. Отварите бульон.
Boil the rice until done. Mix it with minced meat, onion, herbs, salt and pepper. Mix everything well.
Отварите рис до готовности. Смешайте его с фаршем, луком, зеленью, солью и перцем. Все хорошо перемешайте.
Grease the bottom of the pan with vegetable oil and place bad grape leaves with defects or tears.
Дно кастрюли смажьте растительным маслом и уложите плохие листья винограда, с дефектами или надрывами.
Wrap the minced meat into rolls in good leaves. Place these rolls in the pan on top of the bad leaves, seam side down, in several rows.
В хорошие листья заверните фарш в виде рулетов. Сложите эти рулеты в кастрюлю поверх плохих листьев швом вниз в несколько рядов.
Pour the broth over the folded dolma, cover with the remaining leaves or an empty plate. Bring to a boil, and then simmer over low heat for 1.5 hours.
Залейте сложенную долму бульоном, накройте оставшимися листьями или пустой тарелкой. Доведите до кипения, а потом на медленном огне тушите 1,5 часа.
Serve dolma as an appetizer or main course.
Подавайте долму в качестве закуски или основного блюда.