Pre-soak the peas for 8 hours. Prepare clay pots. Peel and wash the vegetables, chop the onion, grate the carrots, cut the potatoes into small cubes, cut the sausage into strips or slices.
Замочите заранее горох на 8 часов. Подготовьте глиняные горшочки. Почистите и помойте овощи, лук нашинкуйте, морковь натрите на терке, картофель нарежьте мелкими кубиками, колбасу нарежьте соломкой или кружочками.
Fry the onions and carrots in oil until golden brown. Add chopped sausage. Fry for another 5 minutes.
Обжарьте лук с морковью на масле до золотистого цвета. Добавьте нарезанную колбасу. Жарьте еще 5 минут.
Place layers of fried sausage with vegetables, peas and potatoes in each pot. Season with salt and pepper. Pour water into the pots.
В каждый горшочек уложите слоями жареную колбасу с овощами, горох и картофель. Приправьте солью и перцем. Разлейте воду по горшочкам.
Place the pots in a cold oven. Set the oven to preheat to 200˚C. When the broth boils, reduce the oven temperature to 160˚C. Cook the soup for 1 hour. Turn off the oven and leave the pots in it to simmer for 30 minutes.
Поместите горшочки в холодную духовку. Поставьте духовку разогреваться до 200 ˚C. Когда бульон закипит, снизьте температуру нагрева духовки до 160 ˚C. Варите суп 1 час. Выключите духовку и оставьте горшочки в ней томиться на 30 минут.
Serve the aromatic pea soup straight from the oven in the pots, sprinkled with chopped dill.
Подайте ароматный гороховый суп из духовки прямо в горшочках, посыпав измельченным укропом.