Wash the gooseberries and dry with paper towels. Prepare cold water of drinking quality.
Помойте крыжовник и обсушите при помощи бумажных полотенец. Подготовьте холодную воду питьевого качества.
Pour flour, starch and salt into a deep container. Mix thoroughly with a spoon while pouring in the oil and water. When the dough becomes firmer, knead it with your hands until it has a uniform consistency. Place the dough in the refrigerator for half an hour.
В глубокую тару всыпьте муку, крахмал и соль. Тщательно перемешивайте ложкой, одновременно вливая масло и воду. Когда тесто приобретет более твердый вид, замешивайте его руками до однородной консистенции. Поместите тесто в холодильник на полчаса.
Roll out the dough thinly and cut into circles using a glass. Place a few berries and sugar in each resulting circle right in the center. Bring the edges of each dumpling together.
Тонко раскатайте тесто, нарежьте на кружочки при помощи стакана. Положите несколько ягод и сахар в каждый получившийся кружочек прямо по центру. Соедините края каждого вареника.
Place a pot of water over high heat and bring to a boil. Season with salt and then add the dumplings. Cook for 10 minutes over low heat. After floating, the dumplings can be kept in boiling water for no more than 5 minutes.
Поставьте кастрюлю с водой на сильный огонь и доведите до кипения. Посолите, а затем положите вареники. Варите в течение 10 минут на малом огне. После всплытия вареники могут находиться в кипятке не более 5 минут.
Garnish the plate with fresh berries. Add a few mint or lemon balm leaves. You can pour honey on top or sprinkle with powdered sugar. Add a spoonful of sour cream as a sauce.
Украсьте тарелку свежими ягодами. Положите несколько листиков мяты или мелиссы. Можете полить сверху медом или посыпать сахарной пудрой. Положите ложку сметаны в качестве соуса.