Prepare separate containers for soaking and whipping the soufflé, a whisk, and a blender. Rinse the berries under the tap in a colander and dry. Line a small biscuit baking pan with parchment or grease it with butter. Fill the gelatin with water and leave to swell.
Подготовьте отдельные емкости для пропитки и взбивания суфле, венчик, блендер. Ягоды промойте под краном в дуршлаге и просушите. Небольшую форму для выпекания бисквита застелите пергаментом или смажьте маслом. Желатин залейте водой и оставьте набухать.
Beat the eggs and sugar for 7 minutes until the mixture triples in size. Gradually add flour and stir gently until smooth. Pour the mixture into the prepared pan and place in a preheated oven for 30 minutes until golden brown. Divide the finished sponge cake into two equal layers and cut off the top.
Взбейте яйца с сахаром 7 минут до увеличения массы втрое. Постепенно вводите муку и аккуратно помешивая, доведите до однородной консистенции. Массу влейте в подготовленную форму, поставьте в разогретую духовку на 30 минут до появления румяной корочки. Готовый бисквит разделите на два одинаковых коржа и срежьте верхушку.
To prepare the soufflé, beat the egg whites with lemon juice and sugar until a high and dense mass is formed, add 2/3 of the prepared gelatin.
Для приготовления суфле яичные белки взбейте с лимонным соком и сахаром до образования высокой и плотной массы, добавьте 2/3 части подготовленного желатина.
Pour warm water into a separate container, add cognac, sugar, mix everything thoroughly. Soak the sponge cakes and assemble them in layers: sponge cake, soufflé, sponge cake, soufflé. Place in the refrigerator for 15 minutes.
В отдельную емкость налейте теплую воду, добавьте коньяк, сахар, все тщательно перемешайте. Пропитайте бисквитные коржи и соберите их слоями: бисквит, суфле, бисквит, суфле. Поставьте в холодильник на 15 минут.
Grind the gooseberries in a blender and add the remaining gelatin. Spread the berry puree on top of the cake and leave in the refrigerator for 4 hours.
Крыжовник измельчите в блендере и добавьте оставшийся желатин. Ягодным пюре промажте торт сверху и оставьте в холодильнике на 4 часа.
Cut the cake into triangles, decorate with fresh berries and serve.
Нарежьте торт треугольниками, украсьте свежими ягодами и подавайте к столу.