Peel the potatoes and wash them well. Peel the onion. Prepare a frying pan with a thick bottom and a grater for potato pancakes.
Картофель очистите и хорошо вымойте. Лук очистите от шелухи. Подготовьте сковороду с толстым дном и терку для драников.
Grate the potatoes and onions into separate bowls using a fine grater with round holes. Salt, pepper, stir, let stand. After a while, squeeze the juice out of the potatoes well and mix them with the onions.
Картофель и лук натрите в разные миски на мелкой терке с круглыми отверстиями. Посолите, поперчите, перемешайте, дайте постоять. Спустя время хорошо отожмите сок из картошки и перемешайте ее с луком.
Add sour cream to the potato mixture. Pour oil into a frying pan, heat it up and add 1-2 tbsp. potato mass, forming round pancakes. After frying on one side, turn it over to the other and cover with a lid, but you can fry on both sides without a lid, then the pancakes will be very crispy.
Добавьте к картофельной массе сметану. На сковороду налейте масло, разогрейте и выложите по 1-2 ст.л. картофельной массы, формируя круглые оладьи. Поджарив с одной стороны, переверните на другую и накройте крышкой, но можно с обеих сторон жарить без крышки, тогда оладьи будут очень хрустящие.
Serve hot pancakes with sour cream and a cup of cold milk.
Горячие драники подайте со сметаной и чашкой холодного молока.