Cut the belly of the pike, clean the insides, cut off the head. Then wash it, especially the inside. Next you need to separate the pulp from the bones. This should be done by cutting the fish along the ridge. Remove the skin last. After removing all the seeds, cut the pulp into cubes. Wash, peel and cut all the vegetables into thin rings. Wash the lemon with hot water, wipe with a napkin and grate the zest. Wash the greens, dry and chop with a knife. If the pike was frozen, do not defrost it completely. This will make it easier to separate the meat from the bones. If all the bones cannot be removed, it is not a big deal. They will be crushed in a blender and will not be noticeable in the finished dish.
У щуки разрежьте брюшко, вычистите внутренности, отрежьте голову. Затем ее помойте, особенно внутри. Дальше нужно отделить мякоть от костей. Делать это нужно, разрезав рыбу вдоль хребта. Кожу снимите в последнюю очередь. Удалив все косточки, порежьте мякоть на кубики. Овощи помойте, очистите и все нарежьте тонкими кольцами. Лимон помойте горячей водой, вытрите салфеткой и натрите цедру. Зелень помойте, просушите и измельчите ножом. Если щука была заморожена, то не размораживайте ее до конца. Так легче будет отделить мясо от костей. Если все кости не удастся удалить, это не страшно. Они измельчатся в блендере, и не будут ощущаться в готовом блюде.
Place the chopped pike pulp in a blender bowl, add salt, zest, freshly ground pepper and chop.
В чашу блендера положите порезанную мякоть щуки, посолите, добавьте цедру, свежесмолотый перец и измельчите.
Separate the whites from the yolks and beat with a mixer into a dense foam. Add the beaten egg whites to the fish mixture and mix everything by hand. Place the minced fish in the refrigerator for 5-10 minutes. Meanwhile, marinate the onions in vinegar. Turn on the oven to preheat.
Белки отделите от желтков и взбейте при помощи миксера в плотную пену. Добавьте взбитые белки к рыбной массе и все смешайте вручную. Рыбный фарш поставьте в холодильник на 5-10 минут. Тем временем замаринуйте лук в уксусе. Включите духовку на прогрев.
Grease a baking dish with oil and spread the fish mixture in an even layer. Place pickled onion rings on top, then tomato and pepper slices. Mix the yolks with sour cream and brush the top layer of vegetables. Cover the pan with foil and bake the dish at 180° for 20-25 minutes.
Форму для выпечки смажьте маслом и выложите рыбную массу ровным слоем. Сверху положите кольца маринованного лука, затем кружочки помидора и перца. Желтки смешайте со сметаной и смажьте верхний слой овощей. Накройте форму фольгой и запекайте блюдо при t 180° 20-25 минут.
Grate the cheese. Remove the pan from the oven, remove the foil and sprinkle with grated cheese. Bake for another 15 minutes. Sprinkle the finished pike soufflé with herbs.
Сыр натрите на терке. Достаньте форму из духовки, снимите фольгу и посыпьте тертым сыром. Поставьте запекаться ещё на15 минут. Готовое суфле из щуки посыпьте зеленью.
Serve the pike soufflé hot, sprinkled with lemon juice.
Суфле из щуки подавайте горячим, сбрызнув лимонным соком.