Peel the potatoes, rinse and cut in half. Grate the cheese on a fine grater. Peel the garlic and pass through a garlic press. Grease a baking sheet with vegetable oil.
Картофель очистите, промойте и разрежьте пополам. Сыр натрите на мелкой терке. Чеснок очистите и пропустите через чесночный пресс. Противень смажьте растительным маслом.
Boil the peeled potatoes in boiling salted water for about 10-15 minutes.
Очищенный картофель отварите в кипящей подсоленной воде около 10-15 минут.
To prepare the sauce, mix processed cheese with sour cream, garlic and grated hard cheese. Add salt, pepper and stir until smooth.
Для приготовления соуса смешайте плавленый сыр со сметаной, чесноком и натертым на терке твердым сыром. Посолите, поперчите и перемешайте до однородности.
Place the potatoes cut side down on a greased baking sheet. Spread cheese sauce on top. Bake in an oven preheated to 180°C for 15-20 minutes until golden brown.
Картофель выложите срезом вниз на смазанный маслом противень. Сверху распределить сырный соус. Запекайте в разогретой до 180°С духовке в течении 15-20 минут до образования золотистой корочки.
Serve the potatoes baked with cheese sauce hot, garnished with finely chopped herbs. This dish can be served on its own or as a side dish for meat or fish dishes.
Подавайте картошку, запеченную под сырным соусом, в горячем виде, украсив мелко нарезанной зеленью. Это блюдо можно подавать самостоятельно или в качестве гарнира к мясным или рыбным блюдам.