Prepare all the necessary products. Wash the eggplants and tomatoes.
Подготовьте все необходимые продукты. Баклажаны и помидоры вымойте.
Cut the eggplants into circles no more than 5 mm thick. Place them in a container, add 1 tablespoon of salt and fill with cold water so that it completely covers the eggplants. Cover the container with eggplants with a plate and leave for 30-60 minutes to release the bitterness. You can skip this step if you have an eggplant variety without bitterness. After time has passed, drain the eggplants.
Баклажаны нарежьте кружками толщиной не более 5 мм. Сложите их в емкость, добавьте 1 столовую ложку соли и залейте холодной водой так, чтобы она полностью покрывала баклажаны. Сверху накройте емкость с баклажанами тарелкой и оставьте на 30-60 минут, чтобы вышла горечь. Этот этап можно пропустить, если у вас сорт баклажанов без горечи. По прошествии времени слейте из баклажанов воду.
Cut the tomatoes into slices also 5 mm thick.
Нарежьте помидоры кружочками толщиной тоже 5 мм.
Make a fill. To do this, in a bowl, mix sour cream, eggs, pepper, salt and garlic passed through a press.
Сделайте заливку. Для этого в миске смешайте сметану, яйца, перец, соль и пропущенный через пресс чеснок.
Take a baking dish (I used a rectangular one, but a round one will work too) and grease it with vegetable oil. Place the vegetables and minced meat in the mold in the following order: a circle of eggplant, a circle of tomato, a piece of minced meat, another eggplant, and so on. Lightly salt the packed vegetables with minced meat.
Возьмите форму для запекания (у меня прямоугольная, но и круглая тоже подойдет) и смажьте ее растительным маслом. Выложите овощи и фарш в форму в следующей очередности: кружок баклажана, кружок помидора, кусочек фарша, снова баклажан и так далее. Уложенные овощи с фаршем слегка подсолите.
Pour the prepared filling over the vegetables and minced meat placed in the mold, and place in an oven preheated to 200 °C for 60 minutes.
Залейте уложенные в форму овощи и фарш подготовленной заливкой, и отправьте в заранее разогретую до 200 °С духовку на 60 минут.
After the time has passed, remove the baking sheet with the dish, sprinkle with grated cheese and place back in the oven for 3 minutes. Remove from oven and sprinkle with chopped green onions.
По истечении времени достаньте противень с блюдом, посыпьте натертым на крупной терке сыром и поставьте обратно в духовку на 3 минуты. Достаньте из духовки и посыпьте нарезанным зеленым луком.
Before serving, garnish the dish with basil leaves.
Перед подачей на стол украсьте блюдо листиками базилика.