Sort out the blueberries. Cool the cream well. Dissolve gelatin in water, leave for 5 minutes, then dissolve in a water bath. To serve, wash the mint, dry it, and separate the leaves. Prepare your mixer and dessert glasses.
Чернику переберите. Сливки хорошо охладите. Желатин разведите в воде, оставьте на 5 минут, затем распустите на водяной бане. Мяту для подачи вымойте, обсушите, отделите листочки. Приготовьте миксер и стаканы для десерта.
Prepare blueberry puree. Combine blueberries with sugar and heat over low heat for 5-10 minutes. To make the berries release their juice more actively, mash them a little. Rub the mixture through a sieve and let cool. Add the cheese and beat with a mixer until smooth.
Приготовьте черничное пюре. Чернику соедините с сахаром, прогрейте на слабом огне в течение 5-10 минут. Чтобы ягоды активнее отдавали сок, немного разомните их. Протрите массу через сито и дайте остыть. Выложите сыр, взбейте при помощи миксера до однородности.
Start preparing the mousse. Strain the gelatin into the blueberry-cheese mixture through a strainer and stir well. Whip the cream to soft peaks and add to the berries. Beat until smooth and fluffy.
Приступите к приготовлению мусса. В чернично-сырную массу через ситечко процедите желатин, хорошо размешайте. Сливки взбейте до мягких пиков и добавьте к ягодам. Взбейте до однородной и воздушной массы.
Stabilize the dessert. Pour the mixture into glasses and refrigerate for 2-3 hours.
Стабилизируйте десерт. Разлейте заготовку по стаканчикам и уберите в холодильник на 2-3 часа.
Garnish the blueberry mousse with fresh berries and mint leaves.
Черничный мусс украсьте свежими ягодами и листиками мяты.