Добавляйте треки, книги, тексты, слова в избранное! Для этого пройдите простую регистрацию.
Английский может быть забавным и веселым – переходите на наш телеграмм канал!

Recipes / Homemade honey cake with sour cream Домашний торт-медовик со сметанным кремом

Домашний торт-медовик со сметанным кремом Homemade honey cake with sour cream

The honey cake is considered the heritage of Russian and then Soviet cooking, sometimes it is even called the “main Russian cake.” There is even a legend that the cake was invented by the court cook of Empress Elizabeth Alekseevna, wife of Alexander the First. Honey cake is still appreciated for its delicate caramel taste and is prepared for family holidays and celebrations in almost every home. Each housewife has her own recipe for making cake layers and cream for this cake. We suggest trying our time-tested recipe for homemade honey cake with sour cream. And we are sure that our recipe will not let you down.


Торт-медовик давно стал символом отечественной и позднее советской кулинарии и нередко называется «главным русским десертом». По преданию, он якобы был создан придворным поварам Елизаветы Алексеевны, супруги Александра I. До сих пор медовик ценят за его нежный карамельный вкус и пекут на семейные праздники и торжества в большинстве домов. У каждой хозяйки свой способ приготовления коржей и крема. Предлагаем попробовать наш проверенный временем домашний рецепт медовика со сметанным кремом и уверяем, что он не подведет.


Steps / Шаги:

  1. Remove all dough ingredients from the refrigerator and allow them to come to room temperature. Prepare baking parchment and water bath dishes. On the contrary, cool the sour cream and cream for the cream.
    Выньте все продукты для теста из холодильника и позвольте им нагреться до комнатной температуры. Подготовьте пергамент для выпечки и посуду для водяной бани. Сметану и сливки для крема, наоборот, охладите.
  2. Start preparing the dough for the cakes; to do this, make a water bath from two pans of different diameters. Add honey and butter to a smaller saucepan and place it in a larger saucepan with water. Turn on the heat and melt the butter and honey, stirring constantly.
    Начните готовить тесто для коржей, для этого сделайте водяную баню из двух кастрюль разного диаметра. Добавьте в меньшую кастрюлю мед и сливочное масло и поставьте ее в кастрюлю большего диаметра с водой. Включите огонь и постоянно помешивая, растопите сливочное масло и мед.
  3. Wait for the oil and honey to combine, add soda and stir. Honey contains acid, so the mixture will begin to foam.
    Подождите, по масло и мед соединяться, добавьте соду и размешайте. Мед содержит в своем составе кислоту, поэтому смесь начнет пенится.
  4. Cook the mixture in a water bath until it turns a caramel color. The foam will gradually subside, but it will not disappear completely. Remove the pan with the honey-butter mixture from the heat and let it cool slightly.
    Варите смесь на водяной бане, пока она не станет карамельного цвета. Пена постепенно уляжется, но совсем она не исчезнет. Снимите кастрюлю с медово-масляной смесью с огня и позвольте ей немного остыть.
  5. While the honey and butter mixture is cooling, combine the eggs with the sugar and, using a whisk or mixer, beat until white. There is no need to separate the whites and achieve “peaks” when whipping.
    В то время, пока смесь меда и масла охлаждается, смешайте яйца с сахаром и при помощи венчика или миксера взбивайте до белой массы. Не нужно отделять белки и добиваться «пиков» при взбивании.
  6. Add honey and butter to the egg mixture, add sifted flour. Knead soft dough. Sifting the flour will enrich the dough with oxygen and the cake will be truly airy.
    Добавьте к яичной смеси мед и масло, добавьте просеянную муку. Замесите мягкое тесто. Просеивание муки обогатит тесто кислородом и торте будет действительно воздушным.
  7. Roll the dough into a ball and let the dough rest for 10-15 minutes. This is necessary so that the wheat flour “opens up” in the dough and the cakes become even more tender.
    Скатайте тесто в шар и оставьте тесто отдохнуть на 10-15 минут. Это нужно для того, чтобы пшеничная мука «раскрылась» в тесте и коржи стали еще более нежными.
  8. Divide the dough into 10-11 parts and start rolling out each piece with a rolling pin. The thickness of the cake should be approximately 5 mm.
    Разделите тесто на 10-11 частей и начинайте раскатывать каждый кусочек скалкой. Толщина коржа должна получиться примерно 5 мм.
  9. This dough is not very plastic; the cakes can easily tear if they are transferred from the table to a baking sheet. Therefore, roll out the cakes directly on parchment, adding flour. Take a plate and roll out the cake, protruding slightly beyond the edges of the plate a little more than its diameter, pierce the cake with a fork and
    Это тесто не очень пластично, коржи легко могут порваться, если их переносить со стола на противень. Поэтому раскатывайте коржи прямо на пергаменте, подсыпая мукой. Возьмите тарелку и раскатывайте корж, выступая немного за края тарелки чуть больше его деаметра прокалываем корж вилочкой и
  10. Before baking, pierce the cakes with a fork in several places to prevent them from puffing up in the oven. The cakes bake very quickly, so first roll out all the cakes and stack them together with the parchment on top of each other on the table. Preheat the oven to 180℃ and bake the cakes until light golden brown. Baking time for each cake is approximately 3-5 minutes.
    Перед выпеканием проткните коржи вилкой в нескольких местах, чтобы он в духовке не вздувался. Коржи выпекаются очень быстро, поэтому сначала раскатайте все коржи и сложите их вместе с пергаментом друг на друга на столе. Разогрейте духовку до температуры 180 ℃ и выпекайте коржи до легкого золотистого цвета. Время выпечки каждого коржа примерно 3-5 минут.
  11. Remove the cake from the oven and immediately place the next one, and at this time, using a plate, trim off excess dough from the hot cake. If you do this after the cake has cooled, the edges of the cake will not be even. Don't throw away the dough samples, they will be useful for crumbs. Let the cakes cool while preparing the cream.
    Вынимайте корж из духовки и сразу ставьте следующий, а в это время при помощи тарелки обрезайте с горячего коржа лишнее тесто. Если делать это после того, как корж остынет – края торта не получатся ровными. Образки теста не выбрасывайте, они пригодятся для крошки. Дайте коржам остыть, а в это время приготовьте крем.
  12. To prepare the cream, start whipping the chilled cream with a mixer until stiff peaks form. Do not beat the cream, otherwise it will begin to turn into butter and the liquid will begin to separate. Tip: the cream will whip faster if you cool not only it, but also the mixer whisks. In a separate bowl, add sugar to sour cream and beat until sugar is completely dissolved. After this, gradually, in parts, add whipped cream. You will get a smooth, homogeneous and airy cream.
    Чтобы приготовить крем охлажденные сливки начинайте взбивать миксером до жестких пиков. Не перебейте сливки, иначе они начнут превращаться в сливочное масло – начнет отделяться жидкость. Совет: сливки будут быстрее взбиваться, если охладить не только их, а и венчики миксера. В отдельной посуде добавьте сахар в сметану и взбивайте до тех пор, пока сахар полностью не растворится. После этого постепенно, частями, добавьте взбитые сливки. У Вас получится гладкий, однородный и воздушный крем.
  13. Coat each cake layer generously with cream. At first glance, it may seem like there is a lot of cream. Try to evenly distribute it all between the cakes. Make the top layer creamy and coat the sides of the cake as well.
    Промазывайте каждый корж обильно кремом. На первый взгляд Вам может показаться, что крема очень много. Постарайтесь равномерно распределить его весь между коржами. Верхний слой сделайте кремовым, обмажьте также и бока торта.
  14. Make crumbs from scraps of dough. To do this, collect all the leftovers and dry them slightly in the oven. Roll the chilled dough scraps onto parchment paper with a dry, clean rolling pin. Try to achieve a state of flour. Sprinkle this crumble over the top and sides of the cake.
    Из обрезков теста приготовьте крошку. Для этого соберите все остатки и подсушите их слегка в духовке. Охлажденные обрезки теста прокатайте сухой чистой скалкой на пергаменте. Старайтесь добиться состояния муки. Обсыпьте этой крошкой верх и бока торта.
  15. Place the cake in the refrigerator for at least 3 hours. Make sure that there are no foreign odors, otherwise the cake will take them and it will be so delicious. The finished homemade honey cake should have a honey aroma and caramel taste. You can leave the cake to soak overnight or even for a day.
    Поставьте торт в холодильник минимум на 3 часа. Следите за тем, чтобы не было посторонних запахов, иначе торт возьмет их и будет те таким вкусным. У готового домашнего медовика должен быть медовый аромат и карамельный вкус. Можно оставить торт для пропитки на ночь или даже на сутки.
  16. Serve homemade honey cake for dessert at the end of the holiday table or as an independent dish for tea at hen parties and children's parties.
    Подайте домашний торт-медовик на десерт в завершение праздничного стола или как самостоятельное блюдо к чаю на девичниках и детских праздниках.
Резепт с сайта foods3.ru
Recipe from foods3.su

eng3info@gmail.com Наш телеграм канал 🤖 Бот учит английскому