Wash the strawberries thoroughly and remove the sepals. Prepare a glass or ceramic container for the wort with a volume larger than the amount of strawberries. Prepare gauze, fermentation jars with water seals or hoses to remove carbon dioxide, bottles and stoppers for ripening wine. Tip: you don’t need to wash raisins for wine - bacteria necessary for the fermentation process live on their skin.
Тщательно вымойте клубнику, очистите ее от чашелистиков. Приготовьте стеклянную или керамическую емкость для сусла объемом больше, чем количество клубники. Приготовьте марлю, банки для брожения с гидрозатворами или шлангами для отведения углекислого газа, бутылки и пробки для дозревания вина. Совет: изюм для вина мыть не нужно — на его кожице живут бактерии, необходимые для процесса брожения.
Prepare strawberry must. Place the berries in a container for wort, crush them well with your hands. Heat the water to 40 degrees, completely dissolve all the sugar in it, stirring. Pour the sugar syrup over the strawberries, add the raisins and mix everything. Place the container in a warm, dark room for 7 days. Stir the wort at least once a day.
Приготовьте сусло из клубники. Выложите ягоды в емкость для сусла, хорошо помните их руками. Нагрейте воду до 40 градусов, полностью растворите в ней весь сахар, помешивая. Перелейте сахарный сироп к клубнике, добавьте изюм и все перемешайте. Поставьте емкость в теплое темное помещение на 7 суток. Не менее одного раза в день перемешивайте сусло.
Let the juice ferment. Strain the wort through cheesecloth into fermentation jars, close them with water seals or lids with a hermetically inserted hose with the end recessed into a container of water. Leave in a dark place at a temperature no higher than 22 degrees for 5-6 weeks.
Поставьте сок бродить. Процедите сусло через марлю в банки для брожения, закройте их гидрозатворами или крышками с герметично вставленным шлангом с концом, утопленным в емкости с водой. Оставьте в темном месте при температуре не выше 22 градусов на 5-6 недель.
Bottle the wine. Pour the strawberry wine through a thin straw into storage bottles, being careful not to stir up the sediment at the bottom of the fermentation jar. Seal the bottles with corks and refrigerate for at least 2 months.
Разлейте вино по бутылкам. Перелейте клубничное вино через тонкую трубочку в бутылки для хранения, стараясь не взбалтывать осадок на дне банки для брожения. Закройте бутылки пробками и поставьте в холодное место минимум на 2 месяца.
The herbaceous taste and sweetness of strawberries will complement the salty crackers with cream cheese.
Травянистый вкус и сладость клубники хорошо оттенят соленые крекеры с творожным сыром.