Cover the soybeans with cold water and leave for 18 hours. Rinse them thoroughly. Place the rice in a bowl. Pour ½ cup of warm water into it. Leave for a few minutes until the rice has puffed up.
Соевые бобы залейте холодной водой и оставьте на 18 часов. Тщательно их промойте. Рис переложите в миску. Налейте в нее ½ стакана теплой воды. Оставьте на несколько минут, пока рис не набухнет.
Cook miso paste. Place the beans in a saucepan and cover with water. Place on medium heat. Cook until done. Place the finished beans into a blender bowl. Grind to a paste. Mix koji rice with sea salt. Combine soybean paste with rice and salt. Stir well. Place the miso paste in a container and compact it. Sprinkle salt on top and cover with cling film.
Сварите мисо-пасту. Переложите бобы в кастрюлю и залейте водой. Поставьте на средний огонь. Варите до готовности. Готовые бобы переложите в чашу блендера. Измельчите до состояния пасты. Смешайте рис коджи с морской солью. Соедините соевую пасту с рисом и солью. Хорошо размешайте. Уберите мисо-пасту в контейнер, утрамбуйте. Сверху насыпьте соль и накройте пищевой пленкой.
Miso paste will ferment for at least 6 months. It is best to store it in a cool and dark place. But not in the refrigerator.
Мисо-паста будет ферментироваться минимум 6 месяцев. Лучше всего ее хранить в прохладном и темном месте. Но не в холодильнике.