Before cooking, peel and wash the onions and garlic cloves. If the squid and shrimp are frozen, then defrost them and rinse them in cold water. Shrimp are needed without shell, so they must be cleaned first. Cut the onions and garlic into small cubes. Cut the squid carcass into small thin strips. Drain excess liquid from canned octopus. Wash and finely chop the cilantro for serving.
Перед приготовлением почистите и вымойте репчатый лук и зубчики чеснока. Если кальмар и креветки замороженные, то разморозьте их и промойте в холодной воде. Креветки нужны без панциря, поэтому предварительно их требуется очистить. Репчатый лук и чеснок порежьте мелкими кубиками. Тушку кальмара порежьте небольшими тонкими полосками. У консервированных осьминогов слейте лишнюю жидкость. Помойте и мелко порежьте кинзу для подачи.
Cook the rice. Boil water in a saucepan, add salt and add rice. Stirring, cook the rice until tender, then drain in a fine sieve or colander and rinse with cold water.
Сварите рис. В кастрюле вскипятите воду, посолите и всыпьте рис. Размешивая, сварите рис до готовности, затем откиньте на мелкое сито или дуршлаг и промойте холодной водой.
Fry the seafood. Heat vegetable oil in a wok over medium heat. Add squid, shrimp and octopus to it and fry for 5-6 minutes, stirring constantly. Remove seafood from pan and temporarily transfer to a plate.
Обжарьте морепродукты. На среднем огне в сковороде вок разогрейте растительное масло. К нему добавьте кальмара, креветок и осьминогов и обжарьте в течение 5-6 минут, постоянно помешивая. Выньте из сковороды морепродукты и временно переложите на тарелку.
Fry vegetables and rice. In the same frying pan where the seafood was fried, place the chopped onions and garlic and, stirring, fry for 2-3 minutes. Then add boiled rice to the vegetables, stir so that there are no lumps. Stirring vigorously, fry the rice for 4-5 minutes, and then add squid, shrimp and octopus to it and pepper. Add soy sauce to the seafood rice and mix well again.
Обжарьте овощи и рис. В ту же сковороду, где жарились морепродукты, выложите нарезанные репчатый лук и чеснок и, помешивая, обжаривайте 2-3 минуты. Затем выложите к овощам вареный рис, размешайте, чтобы не было комочков. Интенсивно помешивая, обжаривайте рис в течение 4-5 минут, а затем положите к нему кальмаров, креветок и осьминогов и поперчите. Добавьте к рису с морепродуктами соевый соус и еще раз хорошо перемешайте.
Place seafood fried rice on serving plates, drizzle with lemon juice and sprinkle with finely chopped fresh cilantro.
Выложите жареный рис с морепродуктами на порционные тарелки, сбрызните лимонным соком и посыпьте мелко нарезанной зеленью свежей кинзы.