Select plums that are firm and don't fall apart, cut in half and remove the pits.
Выберите плотные, не разваливающиеся сливы, разрежьте пополам и извлеките косточки.
Line a baking tray with baking paper and place the plums cut side up on it. Mix all spices and salt in a separate bowl. Sprinkle this mixture generously over the plums and gently drizzle just a couple drops of olive oil over them.
Застелите противень бумагой для выпечки и разложите на него сливы срезом вверх. Смешайте в отдельной чаше все специи и соль. Обильно посыпьте этой смесью сливы и аккуратно сбрызните их буквально парой капель оливкового масла.
Preheat the oven to 60°C. Place the pan with the plums in the oven. It is better to leave the door slightly open and select the blower mode, if available. This way the plums will not be baked, but will be dried as if you had done it under the sun in the fresh air. Leave for 5-6 hours.
Разогрейте духовку до 60 °С. Поставьте противень со сливами в духовку. Дверку лучше оставить слегка приоткрытой и выбрать режим с обдувом, если такой имеется. Так сливы будут не запекаться, а именно подсушатся так, как будто вы сделали это под солнцем на свежем воздухе. Оставьте на 5-6 часов.
After cooking, place the plums in a clean jar, layering alternately sliced garlic cloves. Then pour in olive oil, making sure that there are no voids filled with air.
После приготовления в чистую банку выложите сливы, прокладывая слоями поочередно нарезанные дольки чеснока. Затем залейте оливковым маслом, следя, чтобы не оставались пустоты, заполненные воздухом.
Leave in the refrigerator for 1-2 weeks. If you plan to store it outside of the refrigerator, you need to add wine vinegar.
Оставьте в холодильнике на 1-2 недели. Если планируется хранение не в холодильнике, нужно добавить винный уксус.
Serve plums for breakfast, as part of a cheese plate, salad, or as an accompaniment to meat. Pair with a glass of your favorite dry wine.
Подавайте сливы на завтрак, в составе сырной тарелки, салата или как дополнение к мясу. Дополните бокалом любимого сухого вина.