Prepare a saucepan, frying pan, sieve and jar for storing the sauce. Grind the cardamom pods in a mortar or blender in advance. Peel the onions, garlic and ginger, wash and finely chop. Wash the chili pepper and remove the seeds.
Подготовьте сотейник, сковороду, сито и баночку для хранения соуса. Заранее измельчите стручки кардамона в ступке или блендером. Репчатый лук, чеснок и имбирь очистите, помойте и мелко порубите. Помойте перец чили и очистите его от семян.
Mix the ingredients. Cut the chili peppers in half and place in a saucepan. Add chopped cardamom, onion, garlic and ginger there. Pour vinegar, soy sauce and molasses over the ingredients. Add mustard seeds, salt, black pepper, cloves, curry and cinnamon there. Mix the ingredients well.
Смешайте ингредиенты. Перчики чили разрежьте пополам и переложите в сотейник. Туда же добавьте измельченный кардамон, лук, чеснок и имбирь. Залейте компоненты уксусом, соевым соусом и патокой. Туда же добавьте семена горчицы, соль, черный перец, гвоздику, карри и корицу. Ингредиенты хорошо перемешайте.
Prepare the sauce. Place the saucepan on the fire and wait for the mixture to boil. Then cook the sauce for another 10 minutes. At the same time, pour sugar into a dry frying pan and bring it to a caramel state. Add the resulting mass to the remaining ingredients and cook the mixture for another 5 minutes over low heat.
Приготовьте соус. Сотейник поставьте на огонь и дождитесь, когда смесь закипит. Затем варите соус еще 10 минут. В это же время на сухую сковороду насыпьте сахар и доведите его до состояния карамели. Полученную массу добавьте к остальным ингредиентам и варите смесь еще 5 минут на медленном огне.
Strain the sauce. Cool the sauce slightly and pass it through a sieve. Discard all solid ingredients, pour the sauce into a glass jar and place in the refrigerator to cool.
Процедите соус. Немного остудите соус и пропустите его через сито. Все твердые ингредиенты выбросьте, а сам соус перелейте в стеклянную банку и поставьте в холодильник охладиться.
Serve this aromatic sauce with traditional English dishes, such as fried fish and chips.
Ароматный соус подавайте к традиционным английским блюдам — например, жареной рыбе с картофелем фри.