Rinse the tuna fillet and dry with paper towels. Cut into portioned steaks weighing approximately 150-200 g. Cut the lemon into thin slices (4-6 pieces) for each piece of fish fillet. Wash and peel the potatoes. If you use new potatoes, you don't have to peel them. Cut into small rectangular pieces of the same size. Grease a baking sheet with vegetable oil. Grate Parmesan on a fine grater.
Филе тунца ополосните и просушите бумажными салфетками. Нарежьте на порционные стейки весом приблизительно 150-200 г. Лимон нарежьте тонкими ломтиками (4-6 шт.) на каждый кусок филе рыбы. Картофель промойте и очистите от кожуры. Если используете молодую картошку, ее можно не очищать. Нарежьте на небольшие прямоугольные кусочки одинакового размера. Противень смажьте растительным маслом. Пармезан натрите на мелкой терке.
Marinate the tuna steaks. For convenience, combine marinade ingredients in a ziplock bag. Use half of the ingredients listed for the marinade. Mix 1/4 cup olive oil and 2 tbsp. lemon juice. Add salt, ground pepper and oregano. Add garlic, basil and thyme. Place the tuna fillet pieces into the bag, close the bag and carefully, so as not to damage the fibers, distribute the mixture so that each piece is placed in the marinade. Leave the tuna in the refrigerator to marinate for 15 minutes.
Замаринуйте стейки тунца. Для удобства смешайте ингредиенты для маринада в пакете с застежкой. Используйте половину из указанных для маринада ингредиентов. Смешайте 1/4 стакана оливкового масла и 2 ст.л. сока лимона. Всыпьте соль, молотый перец и орегано. Добавьте чеснок, базилик и тимьян. Поместите в пакет кусочки филе тунца, закройте пакет и аккуратно, чтобы не повредить волокна, распределите смесь так, чтобы каждый кусок был помещен в маринад. Оставьте тунца в холодильнике на 15 минут мариноваться.
Prepare the potatoes. Preheat oven to maximum temperature. In a bowl, mix the remaining ingredients for the marinade: olive oil and garlic, salt, pepper, add herbs (thyme, oregano and basil). Place the potatoes in a bowl and mix thoroughly. Place the potatoes on half a baking sheet and place in the oven at maximum temperature for 15 minutes.
Подготовьте картофель. Разогрейте духовку до максимальной температуры. В миске смешайте оставшиеся ингредиенты для маринада: оливковое масло и чеснок, соль, перец, добавьте травы (тимьян, орегано и базилик). Выложите в миску картофель и тщательно перемешайте. Выложите на половину противня картофель, поставьте в духовку при максимальной температуре на 15 минут.
Bake the fish. After 15 minutes, remove the pan from the oven and place the tuna steaks next to the potatoes. Place a slice of lemon on each of them. Sprinkle the cheese on top of the potatoes and place in the oven for another 6 minutes. Next, turn the steaks over and leave to bake for another 6 minutes.
Запеките рыбу. Через 15 минут достаньте противень из духовки и выложите рядом с картофелем стейки из тунца. На каждый из них выложите ломтик лимона. Картофель посыпьте сверху сыром и отправьте в духовку еще на 6 минут. Далее переверните стейки и оставьте запекаться еще 6 минут.
Place the steaks and potatoes on a plate and garnish with fresh herbs. Serve hot.
Стейки с картофелем выложите на тарелку и украсьте свежей зеленью. Подавайте к столу горячими.