Wash the avocado fruits, cut them in half and remove the seeds. Remove the branches from the grapes, rinse the berries in cold water and dry. Gently rinse the blackcurrants. Rinse the currant leaves under running water and let them dry. Prepare 40-50 toothpicks.
Плоды авокадо вымойте, разрежьте пополам и удалите косточки. У винограда удалите веточки, промойте ягоды в холодной воде и обсушите. Черную смородину аккуратно сполосните. Листья смородины сполосните под проточной водой и дайте им высохнуть. Приготовьте 40-50 зубочисток.
Make the body and quills for the hedgehog. Peel the avocado halves by a third, forming a face for the future hedgehog. Place one grape on each toothpick.
Сделайте туловище и иголки для ежика. Половинки авокадо очистите от кожуры на треть, формируя мордочку для будущего ежика. На каждую зубочистку наколите по одной виноградине.
Pin the needles and decorate the face. Place toothpicks with grapes on the avocado, moving from the face to the back. Place one blackcurrant on pieces of toothpicks and make eyes for the hedgehog. Make spouts out of each olive and a piece of toothpick.
Наколите иголки и оформите мордочку. Зубочистки с виноградом наколите на авокадо, двигаясь от мордочки к задней части. На кусочки зубочисток наколите по одной ягоде черной смородины и сделайте глазки для ежика. Из каждой маслины и кусочка зубочистки сделайте носики.
Place the finished hedgehogs made from avocado and raisin grapes on a plate covered with leaves and decorated with blackcurrant sprigs, and serve to the festive table.
Готовых ежиков из авокадо и винограда кишмиш выложите на тарелку, застеленную листьями и украшенную веточками черной смородины, и подавайте к праздничному столу.