Place the berries in a colander, rinse and let the water drain completely. To make homemade berry vinegar, take a three-liter jar, a deep bowl for berries, a small saucepan and cheesecloth. Prepare bottles for storing vinegar.
Выложите ягоды в дуршлаг, промойте и дайте воде полностью стечь. Для приготовления домашнего уксуса из ягод возьмите трехлитровую банку, глубокую миску для ягод, небольшую кастрюлю и марлю. Приготовьте бутылки для хранения уксуса.
Make syrup. Pour 1 glass of water from the specified amount into a saucepan and bring it to a boil. Pour sugar into a three-liter jar and pour boiling water into it. Stir until the sugar is completely dissolved. Then pour the remaining water into the jar.
Сделайте сироп. Отлейте 1 стакан воды от указанного количества в кастрюлю и доведите его до кипения. В трехлитровую банку засыпьте сахар, туда же влейте кипяток. Перемешивайте, пока сахар полностью не растворится. Затем залейте в банку оставшуюся воду.
Prepare the berries. Place the currants in a bowl and crush them with a pestle or your hands. Add the resulting mass along with the juice to a jar of water. Cover the finished liquid with gauze folded in 4 layers. Secure the fabric with an elastic band so that it fits snugly around the neck.
Подготовьте ягоды. Переложите смородину в миску и раздавите ее пестиком или руками. Полученную массу вместе с соком добавьте в банку с водой. Готовую жидкость накройте марлей, сложенной в 4 слоя. Закрепите ткань резинкой, чтобы она плотно сидела на горлышке.
Leave the vinegar to ferment. Place the jar in a dark place and leave it there for 2 weeks. During this time, stir the berry mixture daily. At the end of 2 weeks, leave the vinegar for another 4 days.
Оставьте уксус для брожения. Банку уберите в темное место и оставьте там на 2 недели. В течение этого времени ежедневно перемешивайте ягодную смесь. По окончании 2 недель оставьте уксус еще на 4 дня.
Filter the vinegar. When the vinegar is ready, strain it through a sieve lined with cheesecloth. Squeeze the berries thoroughly and pour the vinegar into a clean jar. Then cover the neck of the jar again with gauze and secure with an elastic band. Put it in a dark place for 4-6 weeks.
Профильтруйте уксус. Когда уксус приготовится, процедите его через сито с марлей. Ягоды тщательно отожмите, а уксус перелейте в чистую банку. Затем вновь накройте горлышко банки марлей, закрепите резинкой. Уберите ее в темное место на 4-6 недель.
Pour the finished vinegar into bottles. When the vinegar is ready, a sediment will form at the bottom of the jar. Using a rubber straw, carefully drain the vinegar, leaving any sediment at the bottom. Pour the finished vinegar into bottles and store at room temperature.
Разлейте готовый уксус по бутылкам. Когда уксус будет готов, на дне банки образуется осадок. С помощью резиновой трубочки аккуратно слейте уксус, оставив осадок на дне. Готовый уксус разлейте по бутылкам, храните при комнатной температуре.
Add berry vinegar to salads and marinades. Also use it in stews, meat dishes or as a side dish. The taste of the dishes will be transformed and sparkle with new colors.
Добавляйте ягодный уксус в салаты и маринады. Также используйте его в приготовлении рагу, мясных блюд или гарнира. Вкус блюд преобразится и заиграет новыми красками.