Rinse the potatoes with cold water, peel them and cut them into thin slices so that they are better soaked in the cream during baking. Grate the cheese on a coarse grater. Peel the garlic and pass through a press. Remove the butter from the refrigerator in advance so that it becomes soft. Prepare a baking dish and preheat the oven to 170 degrees.
Промойте картофель холодной водой, очистите его от кожуры и нарежьте тонкими ломтиками, чтобы они лучше пропитались сливками во время запекания. Сыр натрите на крупной терке. Чеснок очистите и пропустите через пресс. Сливочное масло заранее достаньте из холодильника, чтобы оно стало мягким. Подготовьте форму для запекания, духовку разогрейте до 170 градусов.
Make a fill. In a separate bowl, mix the cream and egg, add salt, pepper and nutmeg. Mix everything well.
Сделайте заливку. В отдельной миске смешайте сливки и яйцо, посолите, поперчите и добавьте мускатный орех. Все хорошо перемешайте.
Assemble the dish. Add garlic to softened butter and mix thoroughly. Generously grease the baking dish with the prepared mixture. Then place the potatoes on the bottom of the mold, sprinkle with grated cheese and Provençal herbs. Repeat the layers, adding salt to each one, until the potatoes are gone. At the end, sprinkle the dish with cheese and carefully pour in the cream and egg so that they fill the entire form.
Соберите блюдо. В размягченное сливочное масло добавьте чеснок и тщательно перемешайте. Готовой смесью обильно смажьте форму для запекания. Затем на дно формы выложите картофель, посыпьте его тертым сыром и прованскими травами. Повторите слои, посолив каждый из них, пока картофель не кончится. В конце посыпьте блюдо сыром и аккуратно влейте сливки с яйцом, чтобы они заполнили всю форму.
Place the potatoes to bake. Place the finished dish in a preheated oven for 40 minutes. Check the readiness of the dish with a fork - the potatoes should be soft. If the dish is not baked, leave for another 10-20 minutes.
Поставьте картофель запекаться. Готовое блюдо отправьте в предварительно разогретую духовку на 40 минут. Готовность блюда проверьте вилкой — картофель должен быть мягким. Если блюдо не пропеклось, оставьте еще на 10-20 минут.
Let the dish sit for 10 minutes, then cut and serve in portions.
Дайте блюду настояться 10 минут, после чего разрежьте и подайте порционно.