Rinse the chicken liver thoroughly under running water and dry with paper towels. Wash the potatoes with a brush and peel them. Peel the onions and carrots, cut the onions into small cubes, grate the carrots on a medium grater. Prepare a blender, heat-resistant form. Turn on the oven at 180-200 degrees.
Куриную печень тщательно промойте под проточной водой, обсушите бумажными полотенцами. Картофель вымойте щеткой, очистите. Лук и морковь очистите, лук нарежьте небольшими кубиками, морковь натрите на средней терке. Приготовьте блендер, жаропрочную форму. Включите духовку на 180-200 градусов.
Prepare the liver. Pour water into a saucepan, add salt, bring to a boil, add chicken liver and boil until tender for 10-15 minutes. Then remove the offal from the pan, cool slightly and grind with a blender to a smooth, soft mass.
Приготовьте печень. Налейте в кастрюлю воду, посолите, доведите до кипения, выложите куриную печень и отваривайте до готовности в течение 10-15 минут. Затем субпродукт извлеките из кастрюли, немного остудите и измельчите блендером до однородной мягкой массы.
Prepare the vegetables. Pour a small amount of vegetable oil into a frying pan and heat it up. Add carrots and onions and simmer over low heat until soft, 7-10 minutes.
Приготовьте овощи. На сковороду налейте небольшое количество растительного масла, разогрейте. Положите морковь с луком и тушите на слабом огне до мягкости продуктов 7-10 минут.
Combine vegetables and liver. Place the liver mass in a frying pan with vegetables, add salt, sour cream and dried herbs. Stir and cook for 5 minutes. Then place in a bowl and let the filling cool.
Соедините овощи и печень. В сковороду с овощами выложите печеночную массу, посолите, добавьте сметану и сушеные травы. Перемешайте и готовьте 5 минут. Затем выложите в миску и дайте начинке остыть.
Prepare mashed potatoes. Boil the potatoes until tender in boiling salted water for 20-25 minutes. Drain the water, add butter, mash into a puree. Add salt, ground pepper, nutmeg, beat in the egg and mix until smooth.
Приготовьте картофельное пюре. Отварите картофель до готовности в кипящей подсоленной воде 20-25 минут. Слейте воду, добавьте сливочное масло, разомните в пюре. Добавьте соль, молотый перец, мускатный орех, вбейте яйцо и перемешайте до однородной консистенции.
Form a casserole and bake it. Place half of the mashed potatoes on the bottom of the pan and smooth it out. Spread the filling over the top and place the remaining puree on top. Place in a preheated oven for 25-35 minutes.
Сформируйте запеканку и запеките ее. На дно формы выложите половину картофельного пюре, разровняйте. Поверх распределите начинку, сверху выложите оставшееся пюре. Поставьте в разогретую духовку на 25-35 минут.
Let the finished mashed potato casserole cool slightly, then cut into pieces and place on serving plates. Serve with sour cream.
Готовой запеканке из картофельного пюре дайте немного остыть, затем разрежьте на кусочки, разложите по порционным тарелкам. Подавайте к столу со сметаной.