Peel the potato tubers and cut them into equal-sized slices (approximately 1–2 cm thick). This way all the potatoes will cook at the same time. Rinse the champignons to remove any dirt, then place them on towels to dry. Mushrooms actively absorb moisture, which negatively affects cooking. Cut dry champignons into small pieces. It is enough to cut the middle ones in half. Peel the onion and cut into half rings.
Картофельные клубни очистите от кожуры и нарежьте на дольки одинакового размера (приблизительно толщиной 1–2 см). Так весь картофель сварится в одно и то же время. Шампиньоны ополосните от грязи, затем выложите на полотенца просушиться. Грибы активно вбирают в себя влагу, что отрицательно сказывается при готовке. Сухие шампиньоны нарежьте некрупными кусками. Средние достаточно разрезать пополам. Лук очистите и нарежьте полукольцами.
Prepare mushrooms for puree. Place a dry frying pan on the fire and pour in vegetable oil. Heat it up and add onion half rings. Fry for 3-4 minutes, then add mushrooms to the pan. Fry everything together for 10-15 minutes. The mushrooms should reduce in size by half and all the liquid should evaporate.
Приготовьте грибы для пюре. Поставьте на огонь сухую сковороду и влейте растительное масло. Разогрейте его и всыпьте полукольца лука. Обжарьте 3-4 минуты, затем выложите в сковороду грибы. Обжаривайте все вместе 10-15 минут. Грибы должны уменьшиться в два раза, а вся жидкость выпариться.
Start cooking potatoes. Place the chopped potatoes in a saucepan and fill them with water. The water should rise above the potato level by 2-3 centimeters. Let it cook for about 40 minutes. The time depends on the thickness of the chopped tubers (the smaller the pieces, the faster they will cook). When the potatoes are ready, drain the water.
Приступите к варке картофеля. В кастрюлю выложите нарезанный картофель и залейте его водой. Вода должна подниматься над уровнем картофеля на 2-3 сантиметра. Поставьте вариться приблизительно на 40 минут. Время зависит от толщины нарезанных клубней (чем меньше кусочки, тем быстрее сварятся). Когда картофель будет готов, воду слейте.
Start mixing the puree. Salt the finished potatoes and add butter. Cover with a lid and leave for 3-5 minutes. At this time the butter will melt. Heat the cream in the microwave and then pour it into the pan with the potatoes. Next, mash the potatoes using a potato masher, potato masher, or press. Add mushrooms to the mixture and mix thoroughly.
Приступите к замешиванию пюре. Готовый картофель посолите и добавьте сливочное масло. Накройте крышкой и оставьте на 3-5 минут. В это время масло растает. Сливки подогрейте в микроволновой печи, а затем влейте в кастрюлю с картофелем. Далее растолките картошку в пюре с помощью толкушки, картофелемялки или пресса. Вмешайте в массу грибы и тщательно перемешайте.
Serve the finished mashed potatoes as a side dish or as an independent dish. You don’t have to mix in the mushrooms, but place the puree on top in portions.
Готовое картофельное пюре подавайте в качестве гарнира или как самостоятельное блюдо. Грибы можно не вмешивать, а порционно разложить сверху пюре.