Rinse and peel the potatoes in any convenient way. Then cut it into large pieces. Remove the butter and milk from the refrigerator in advance so that their temperature rises to room temperature. Rinse the dill, dry on paper towels and finely chop. Peel the garlic. Tip: You can speed up the peeling of garlic by using boiling water. Place a clove of garlic in boiling water for 20-30 seconds, then remove and cool. Next, just press on the clove - the softened husk will easily come off.
Картофель ополосните и очистите любым удобным способом. Затем нарежьте его крупными кусками. Сливочное масло и молоко заранее достаньте из холодильника, чтобы их температура повысилась до комнатной. Укроп ополосните, обсушите на бумажных полотенцах и мелко нашинкуйте.Чеснок очистите от кожуры. Совет: можно ускорить очистку чеснока с помощью кипятка. Опустите дольку чеснока в кипящую воду на 20-30 секунд, затем достаньте и остудите. Далее просто надавите на зубчик — размякшая шелуха легко снимется.
Start cooking potatoes. Place potato wedges in a multicooker bowl. Fill with water above the level of the potatoes and add the garlic and bay leaf. Thanks to them, mashed potatoes will have a spicy aroma. After closing the multicooker, set the “Soup” or “Steam” mode. Cooking time 25 minutes. When the potatoes are cooked and soft, remove the garlic clove and bay leaf. Drain the water.
Приступите к варке картофеля. В чашу мультиварки сложите картофельные дольки. Залейте водой выше уровня картофеля и добавьте чеснок и лавровый лист. Благодаря им картофельное пюре будет иметь пряный аромат. Закрыв мультиварку, поставьте режим «Суп» или «Варка на пару». Время приготовления 25 минут. Когда картофель сварится и станет мягким, уберите зубчик чеснока и лавровый лист. Воду слейте.
Mix the puree. Transfer the potatoes to the pan and start mashing them with a potato masher until smooth. You can also use a mixer at low speeds for cooking. This way the puree will be airy, smooth and not sticky. Pour warm milk and butter into the pan. Continue kneading the puree, at the end add salt to the puree and beat it a little with a fork. This way the salt will be well distributed and the dish will be more airy.
Замесите пюре. Переложите картофель в кастрюлю и начните разминать его толкушкой до однородности. Также можно использовать для приготовления миксер на маленьких скоростях. Так пюре получится воздушным, гладким и не клейким. Влейте в кастрюлю теплое молоко и масло. Продолжайте разминать пюре, в конце посолите пюре и немного взбейте его вилкой. Так соль хорошо распределиться, а блюдо получится более воздушным.
Serve mashed potatoes hot. Place a piece of butter on top of the serving and sprinkle with chopped herbs.
Подавайте картофельное пюре горячим. Положите сверху порции кусочек сливочного масла и посыпьте измельченной зеленью.