Thaw frozen goose completely in the refrigerator. Rinse the carcass, remove the remaining feathers with tweezers, trim off excess fat from the tail. Wash the apples. Peel the onions and garlic. Wash and chop the red cabbage. Peel the potatoes. Prepare a container for marinating the goose, toothpicks and wooden skewers, and a baking tray with high sides for baking.
Замороженного гуся полностью разморозьте в холодильнике. Промойте тушку, снимите пинцетом оставшиеся перья, обрежьте с гузки излишки жира. Помойте яблоки. Лук и чеснок очистите от шелухи. Краснокочанную капусту помойте и нашинкуйте. Почистите картофель. Приготовьте емкость для маринования гуся, зубочистки и деревянные шпажки, противень с высокими бортиками для запекания.
Marinate the goose. Pass the garlic cloves through a press. Mix cider, garlic, salt, pepper, cumin and nutmeg in a container. Immerse the goose carcass in the marinade, thoroughly coat it with the mixture on all sides, including the abdominal cavity. Place the goose to marinate in the refrigerator for at least 6 hours. Turn the carcass periodically so that the marinade is distributed evenly.
Замаринуйте гуся. Пропустите зубчики чеснока через пресс. Смешайте в емкости сидр, чеснок, соль, перец, тмин и мускатный орех. Погрузите тушку гуся в маринад, тщательно обмажьте ее смесью со всех сторон, включая брюшную полость. Поставьте гуся мариноваться в холодильник не менее, чем на 6 часов. Периодически переворачивайте тушку, чтобы маринад распределился равномерно.
Prepare the filling and stuff the goose. Cut the onion into 6-8 equal parts. Core the apples and cut into 4 pieces. Remove the goose from the marinade, shake off excess liquid and place it back down on a baking sheet. Evenly fill the inner cavity of the goose with pieces of apples and onions, pour the marinade over them. Fold the neck flap down and pin it with a skewer. Also use a skewer to prick the hole at the tail. Pull the edges of the skin and secure with toothpicks.
Приготовьте начинку и нафаршируйте гуся. Нарежьте луковицу на 6-8 равных частей. Яблоки очистите от сердцевины и разрежьте на 4 части. Достаньте гуся из маринада, стряхните лишнюю жидкость и уложите на противень спинкой вниз. Равномерно начините внутреннюю полость гуся кусочками яблок и лука, залейте их маринадом. Заверните шейный лоскут вниз и заколите его шпажкой. Так же заколите шпажкой отверстие у гузки. Края кожи стяните и скрепите зубочистками.
Roast the goose. Preheat the oven to 180 degrees. Place a baking sheet with the goose in it, add a little water to it and bake for about 1.5 hours. Then remove the pan from the oven and remove excess fat. Mix mustard and honey in a bowl and coat the surface of the goose with the mixture. Bake for about 30 minutes more until golden brown.
Запеките гуся. Разогрейте духовку до 180 градусов. Поставьте в нее противень с гусем, добавьте в него немного воды и запекайте около 1,5 часов. Затем достаньте противень из духовки и уберите избыток жира. Смешайте в пиале горчицу с медом и обмажьте смесью поверхность гуся. Запекайте еще около 30 минут до образования золотистой корочки.
Serve the goose with apples according to the German custom - with potato dumplings and stewed red cabbage. Place the goose on a large platter and carefully remove the skewers and toothpicks. Take out the apples and onions and place them next to the goose. Place the potato dumplings nearby and pile up the cabbage.
Подавайте гуся с яблоками по немецкому обычаю — с картофельными клецками и тушеной краснокочанной капустой. Выложите гуся на большое блюдо и аккуратно снимите шпажки и зубочистки. Достаньте яблоки с луком и разложите их рядом с гусем. Рядом положите картофельные клецки и выложите горкой капусту.