Wash the goose carcass, check to see if there are any feathers left on the skin, and remove them if necessary. Cut off the thin ends of the wings, excess skin near the throat and abdominal cavity, and excess fat. Wash and peel the potatoes, soak them in cold salted water. Peel the garlic cloves and cut into thin slices. Wash and dry the rosemary sprigs. Tip: Thaw frozen goose completely in the refrigerator.
Помойте гусиную тушку, проверьте, не осталось ли на коже перьев, при необходимости — удалите их. Отрежьте тонкие концы крыльев, излишки кожи у горла и брюшной полости, лишний жир. Помойте и почистите картофель, замочите его в холодной подсоленной воде. Очистите зубчики чеснока от шелухи и порежьте тонкими пластинками. Промойте и обсушите веточки розмарина. Совет: замороженного гуся полностью разморозьте в холодильнике.
Prepare the marinade for the goose. Pour red wine and soy sauce into a deep bowl, add honey, poultry seasonings and herbes de Provence. Mix everything well. Place the goose in a bowl, turn it over several times, and pour the marinade into the abdominal cavity. Marinate the goose in the refrigerator for about 7 hours, turning occasionally.
Приготовьте маринад для гуся. Налейте в глубокую миску красное вино и соевый соус, добавьте мед, приправы для птицы и прованские травы. Все хорошо перемешайте. Положите в миску гуся, несколько раз переверните, налейте маринад в брюшную полость. Маринуйте гуся в холодильнике около 7 часов, периодически переворачивая.
Fill the goose with stuffing. Place the marinated goose, back side down, in a wide baking dish. Cut the potatoes into large slices. Mix potatoes with garlic, salt and pepper. Place the stuffing in the cavity of the goose, add a sprig of rosemary inside on the sides. Secure the edges of the leather with toothpicks or sew with thick thread.
Наполните гуся начинкой. Поместите замаринованного гуся в широкую форму для запекания спинкой вниз. Нарежьте картофель крупными ломтиками. Смешайте картофель с чесноком, солью и перцем. Разместите начинку в полости гуся, добавьте внутрь по бокам по веточке розмарина. Скрепите края кожи зубочистками или зашейте толстой ниткой.
Start roasting the goose. Pour the remaining marinade over the carcass and place the pan in an oven preheated to 200 degrees. Bake for 1 hour. Remove the pan from the oven, let it cool slightly, and remove some of the fat from the pan with a spoon.
Начните запекать гуся. Полейте тушку оставшимся маринадом и поставьте форму в разогретую до 200 градусов духовку. Запекайте в течение 1 часа. Выньте форму из духовки, дайте немного остыть, уберите ложкой из формы часть жира.
Finish cooking. Free the edges of the cavity from threads or toothpicks, remove the potatoes and rosemary. Set the rosemary aside and arrange the potatoes in the fat around the goose. Sprinkle the potatoes with dry dill. Mix a little fat with the marinade and brush the carcass. Bake for about 40 minutes more.
Завершите приготовление. Освободите края полости от ниток или зубочисток, достаньте картофель и розмарин. Розмарин отложите в сторону, а картофель разложите в жире вокруг гуся. Посыпьте картофель сухим укропом. Смешайте немного жира с маринадом и смажьте тушку. Запекайте еще около 40 минут.
Place the goose on a serving plate and surround it with potato slices and gherkins. Place rosemary sprigs crosswise on the carcass. Serve cranberry sauce in a separate gravy boat.
Выложите гуся на сервировочное блюдо и обложите по кругу ломтиками картофеля и корнишонами. Положите на тушку крест-накрест веточки розмарина. В отдельном соуснике подайте клюквенный соус.