Prepare products for pike perch balyk. Remove the scales from the fish carcass, cut off the fins, tail, and head. Make a cut along the spine and carefully remove the entire fillet. Remove the entrails and spine. Make cuts in the carcass from the inside so that the skin remains intact (the larger the fish, the more often you need to cut). Rinse the fish with water. Tip: To make the scales easier to remove, you can pre-soak the pike perch in water for 20-30 minutes.
Подготовьте продукты для балыка из судака. С рыбной тушки снимите чешую, срежьте плавники, хвост, голову. Сделайте надрез вдоль позвоночника, аккуратно извлеките целиком филе. Удалите внутренности и хребет. Сделайте надрезы в тушке изнутри так, чтобы кожа осталась целой (чем крупнее рыба, тем чаще необходимо надрезать). Ополосните рыбу водой. Совет: Чтобы чешуя легче снималась, можно предварительно замочить судака в воде на 20-30 минут.
Salt the pike perch. Sprinkle half the sugar and salt into the bottom of the pickling container. Place the fish fillets and sprinkle the remaining salt and sugar on top. Wrap the carcass in film and tie it with a tourniquet. Refrigerate for 4 hours.
Посолите судака. На дно контейнера для засолки насыпьте половину сахара и соли. Выложите филе рыбы, сверху присыпьте оставшейся солью и сахаром. Оберните тушку пленкой и обвяжите жгутом. Уберите на 4 часа в холод.
Prepare balyk from pike perch. Rinse the fish from excess salt and sugar and dry. Make a hole in the tail area, thread a hook, and hang the pike perch in a warm, well-ventilated room where insects will not penetrate. Leave to dry for 2-3 days.
Приготовьте балык из судака. Промойте рыбу от лишней соли и сахара, обсушите. В области хвоста сделайте отверстие, проденьте крюк, подвесьте судака в теплом, хорошо проветриваемом помещении, куда не проникнут насекомые. Оставьте вялиться на 2-3 дня.
Serve pike perch balyk with baked potatoes.
Подавайте балык из судака с запеченным картофелем.