Wash the lemon and squeeze the juice out of it. Rinse the dandelions, cover with water and leave for 4 hours. Prepare a saucepan, cheesecloth for straining, rinse and sterilize the jars and lids.
Помойте лимон и выжмите из него сок. Одуванчики сполосните, залейте водой и оставьте на 4 часа. Приготовьте кастрюлю, марлю для процеживания, промойте и простерилизуйте банки и крышки.
Prepare your food. Finely chop the lemon peel and pulp, place in a saucepan and add the dandelions. Place them over medium heat, bring to a boil and cook for 10 minutes. Remove from heat and cool for 60 minutes.
Подготовьте продукты. Мелко нарежьте кожуру и мякоть лимона, положите в кастрюлю и добавьте одуванчики. Поставьте их на средний огонь, доведите до кипения и варите 10 минут. Снимите с огня и остудите в течение 60 минут.
Make jam. Strain the lemon and dandelion infusion through cheesecloth. Add honey and lemon juice to the broth. Place on the heat again and bring to a boil. Cook for about 5 minutes, remove from heat and pour hot jam into jars. Close the lids and let cool at room temperature.
Сварите варенье. Процедите отвар из лимонов и одуванчиков через марлю. Добавьте в отвар мед и лимонный сок. Снова поставьте на огонь и доведите до кипения. Поварите около 5 минут, снимите с огня и разлейте горячее варенье по банкам. Закройте крышками и дайте остыть при комнатной температуре.
Dandelion jam with honey is perfect for pancakes - serve it along with pastries for breakfast or tea.
Варенье из одуванчиков с медом отлично подойдет к оладьям — подайте его вместе с выпечкой на завтрак или к чаю.