Peel the pears and remove the seeds. Melt the chocolate in a water bath and cool slightly. Prepare soufflé molds - ramekins, as well as a large mold for placing small ramekins. All dishes and cutlery must be dry, otherwise the mass will not rise. Preheat the oven to 180℃.
Почистите груши от кожуры, удалите семена. Растопите шоколад на водяной бане и слегка остудите. Подготовьте формочки для суфле – рамекины, а также большую форму для размещения в ней маленьких формочек. Вся посуда и столовые приборы должны быть сухими, иначе масса не поднимется. Разогрейте духовку до 180 ℃.
Cut the peeled pears into cubes and sprinkle them with lemon juice. Grease the molds with butter and place the pear pieces in them. Whip the cream.
Нарежьте очищенные груши кубиками и сбрызните их соком лимона. Смажьте сливочным маслом формочки и выложите в них кусочки груши. Взбейте сливки.
Separate the yolk from the white. Beat the yolk with sugar, the white separately into a stiff foam. Combine the yolks with the warm melted chocolate and then carefully fold in the whipped cream.
Отделите желток от белка. Взбейте желток с сахаром, белок отдельно в крутую пену. Соедините желтки с теплым растопленным шоколадом, а затем аккуратно добавьте взбитые сливки.
Combine flour and baking powder, stir and add the resulting mixture to the chocolate mass, stirring constantly. Carefully fold the whipped whites into the chocolate mixture. Stir.
Соедините муку и разрыхлитель, перемешайте и добавьте полученную смесь в шоколадную массу, постоянно мешая. Аккуратно добавьте взбитые белки к шоколадной массе. Перемешайте.
Distribute the chocolate mixture among the molds. Do not add the mixture to the edges of the pan, as the soufflé will rise during baking.
Распределите шоколадную массу по формочкам. Накладывайте массу не до краев формы, так как во время запекания суфле поднимется.
Place the molds with the chocolate mixture in a large pan with boiling water and place in a preheated oven for 20-25 minutes.
Выставите формочки с шоколадной массой в большую форму с кипящей водой и отправьте в разогретый духовой шкаф на 20-25 минут.
Sprinkle hot soufflé with chopped rosemary. Serve with ice cream.
Посыпьте горячее суфле с измельченным розмарином. Подавайте с мороженым.