Sort the berries and rinse thoroughly, sift the flour.
Ягоды переберите и тщательно промойте, муку просейте.
To prepare the sponge cake, combine 50 g of sugar and 2 chicken eggs in a deep bowl, beat the ingredients, add the previously sifted flour and ½ tsp. vanillin. Whisk the ingredients thoroughly for 5 minutes and pour into the baking dish. Place the biscuit in an oven preheated to 200°C for 10 minutes until ready.
Для приготовления бисквита в глубокой миске соедините 50 г сахара и 2 куриных яйца, взбейте ингредиенты, добавьте просеянную ранее муку и ½ ч.л. ванилина. Тщательно взбивайте ингредиенты в течение 5 минут и перелейте в форму для выпекания. Отправьте бисквит в духовую печь, разогретую до 200 °С, на 10 минут до готовности.
To prepare the syrup, combine water and 95 g of sugar, place the sugar mass on the stove and bring to a boil. Keep the sugar syrup on the stove for 3 minutes, then pour equal parts into separate bowls. Place the selected currant berries into a blender bowl, pour in the syrup and grind the berries into a paste. Whip the cream thoroughly and put it in the refrigerator.
Для приготовления сиропа соедините воду и 95 г сахара, поставьте сахарную массу на плиту и доведите до кипения. Держите сахарный сироп на плите в течение 3 минут, затем разлейте его в равных частях в отдельные миски. Отобранные ягоды смородины переложите в чашу блендера, влейте к ним сироп и измельчите ягоды в кашицу. Сливки тщательно взбейте и уберите в холодильник.
Pour gelatin with a small amount of water and leave to swell, at this time combine currant puree with dry milk and a pinch of vanilla and bring to a boil. Separate the whites of 3 eggs from the yolks, beat with 25 g of sugar and add boiling currant puree to them, without stopping whisking the mass. Place the yolk-berry mixture on the fire, stir until it thickens completely. Add gelatin squeezed out of water to the prepared currant mousse and stir the mixture.
Желатин залейте небольшим количеством воды и оставьте набухать, в это время пюре из смородины соедините с сухим молоком и щепоткой ванили и доведите до кипения. Белки 3 яиц отделите от желтков, взбейте с 25 г сахара и добавьте к ним кипящее смородиновое пюре, не прекращая взбивать массу. Желтково-ягодную массу поставьте на огонь, мешайте ее до полного загустения. В готовый смородиновый мусс добавьте отжатый от воды желатин и перемешайте массу.
While the mousse is cooling, start preparing the meringue: combine a small amount of water and 180 g of sugar in a saucepan, bring to a strong boil and leave to simmer for 3 minutes. At this time, beat 3 egg whites and gradually add boiling syrup to the protein mass, continuing to beat the mass.
Пока мусс остывает, займитесь приготовлением меренги: соедините в кастрюле небольшое количество воды и 180 г сахара, доведите до сильного кипения и оставьте томиться в течение 3 минут. В это время взбейте 3 белка и постепенно вводите в белковую массу кипящий сироп, продолжая взбивать массу.
Cover the finished sponge cake with a mixture of blackcurrant puree and syrup. Stir the meringue and juice into the gelatin mass. Pour the finished mousse onto the cake and place in the refrigerator for 4 hours. When the soufflé has hardened, soak the remaining 5 g of gelatin in water, add it to the berry puree and syrup as it swells. Heat the resulting mass until the gelatin is completely dissolved, pour the mixture over the dessert soufflé and place in the refrigerator.
Покройте готовый бисквит смесью их черносмородинового пюре и сиропа. В желатиновую массу вмешайте меренгу и сок. Готовый мусс вылейте на корж и отправьте в холодильную камеру на 4 часа. Когда суфле застынет, замочите в воде оставшиеся 5 г желатина, добавьте его по мере набухания к ягодному пюре и сиропу. Прогрейте получившуюся массу до полного растворения желатина, полейте массой суфле десерта и отправьте в холодильник.
Decorate the finished blackcurrant soufflé cake with berries, cut into portions and serve with freshly brewed coffee or cocoa.
Готовый торт-суфле с черной смородиной украсьте ягодами, нарежьте на порционные кусочки и подавайте со свежезаваренным кофе или какао.