Sort the blueberries, wash and dry. Sift the flour.
Переберите чернику, помойте и обсушите. Просейте муку.
Pour the flour into a deep bowl, make a well in it, add water, salt and vegetable oil. Knead into an elastic dough that does not stick to your hands. Cover with a towel and leave for half an hour.
В глубокую миску высыпьте муку горкой, сделайте в ней углубление, добавьте воду, соль и растительное масло. Замесите эластичное тесто, не липнущее к рукам. Накройте полотенцем и оставьте на полчаса.
Roll out the dough into a rope and cut into small pieces. Roll out all the pieces of dough into thin circles. Place 1 tsp on each circle. berries and sprinkle with sugar. Seal the edges and form a dumpling.
Раскатайте из теста жгут и нарежьте на небольшие кусочки. Все кусочки теста раскатайте в тонкие кружочки. На каждый такой кружочек выкладывайте по 1 ч.л. ягод и присыпайте сахаром. Залепите края и сформируйте вареник.
Pour water into a saucepan and place on fire. After boiling, add salt and add dumplings. As soon as the dumplings float to the surface and cook for 5 minutes, turn off the gas and remove them with a slotted spoon.
Налейте в кастрюлю воду и поставьте на огонь. После закипания посолите и выкладывайте вареники. Как только вареники всплывут и поварятся 5 минут, выключите газ и достаньте их шумовкой.
Serve hot dumplings on a plate and add butter or sour cream.
Подавайте горячие вареники, выложив в тарелку и добавив сливочное масло или сметану.