Soak rice with 2 tbsp. salt for 2 hours, then rinse it, chop the dill. Melt the butter. Heat the divider.
Замочите рис с 2 ст.л. соли на 2 часа, потом промойте его, нарежьте укроп. Растопите сливочное масло. Нагрейте рассекатель.
Mix the yolk, mayonnaise and matsoni, gradually add flour, knead the dough. Place a pan of water on the fire, pour the washed rice into it and add salt. Cook for 5-7 minutes.
Смешайте желток, майонез и мацони, постепенно добавьте муку, замесите тесто. Поставьте кастрюлю с водой на огонь, высыпьте в нее промытый рис, посолите. Варите 5-7 минут.
Add dill to rice for a couple of minutes. Then, drain in a colander. Roll out the dough, cut out circles with a glass.
Высыпьте в рис укроп на пару минут. Затем, откиньте на дуршлаг. Раскатайте тесто, вырежьте стаканом кружочки.
Place gazmah (dough circles) into the cauldron. Carefully make holes in the dough with a fork. Place rice with dill on top, sprinkle with turmeric.
В казан выложите газмах (кружочки из теста). Сделайте аккуратно вилкой дырочки в тесте. Рис с укропом выложите сверху, посыпьте куркумой.
Place the cauldron on the divider and cover with a lid. Pilaf should simmer for 30 minutes.
Казан поставьте на рассекатель, накройте крышкой. Плов должен томиться 30 минут.
After cooking, pour melted butter over the pilaf. Transfer to a plate and place gazmach circles on top.
После приготовления полейте плов растопленным маслом. Переложите в тарелку, сверху выложите кружочки газмаха.
The finished dish can be decorated in a plate with pieces of fresh vegetables and basil leaves.
Готовое блюдо можно украсить в тарелке кусочками свежих овощей и листиками базилика.