Thaw the sprat, cut off the heads and tails, remove the entrails, and rinse the fish well. Peel the cabbage from the upper flaccid leaves, remove the stalk.
Разморозьте кильку, отрежьте головы и хвосты, удалите внутренности, хорошо промойте рыбу. Капусту очистите от верхних вялых листьев, уберите кочерыжку.
Chop the cabbage as finely as possible, mix with spices and knead well with your hands. Place cabbage in a heated frying pan with oil and fry for 5 minutes. Add water and simmer over low heat until done.
Капусту нарежьте как можно мельче, смешайте со специями и хорошо разомните руками. В разогретую сковороду с маслом положите капусту, обжарьте 5 минут. Добавьте воду и тушите на медленном огне до готовности.
If you have canned fish, then put it from the can onto a plate along with the liquid and mash it with a fork. Mix with prepared cabbage, which should be cooled first.
Если у вас консервированная рыба, то выложите ее из банки в тарелку вместе с жидкостью, разомните вилкой. Смешайте с готовой капустой, которую предварительно следует остудить.
Divide the dough into two parts, one should be slightly larger. Place most of it in the mold and make sides. Place the cabbage and sprat filling into the dough, pressing lightly. Roll out the second part of the dough and cover the laid out filling with it, seal the edges of the dough well.
Разделите тесто на две части, одна должна быть чуть больше. Большую часть выложите в форму, сделайте бортики. Выложите начинку из капусты и кильки в тесто, слегка прижимая. Раскатайте вторую часть теста, и накройте ей выложенную начинку, хорошо скрепите края теста.
Make a couple of holes on top with a fork so that there is no air left in the pie and the dough does not tear during baking. Preheat the oven to 180–200°C. Bake the pie for 40 minutes. After baking, transfer to a plate and brush with butter.
Сделайте вилкой пару дырок сверху, чтобы в пироге не оставался воздух, а тесто не порвалось при выпекании. Разогрейте духовку до 180–200 °C. Отправьте пирог запекаться на 40 минут. После выпекания переложите на тарелку и смажьте сливочным маслом.
Serve fish and cabbage pie with tea.
Подавайте рыбно-капустный пирог с чаем.