Peel the potatoes, rinse, grind in a blender, drain the excess liquid. Finely chop the lard or mince it. Boil the water and leave to cool.
Очистите картофель, промойте, измельчите в блендере, слейте лишнюю жидкость. Сало мелко нарежьте или пропустите через мясорубку. Прокипятите воду, оставьте охладиться.
Sift the flour into a deep plate. Add salt and mix. Beat in the egg. Gradually add water. Knead the dough thoroughly. Leave for 10-15 minutes.
Просейте муку в глубокую тарелочку. Посолите, смешайте. Вбейте яйцо. Постепенно вливайте воду. Тщательно замесите тесто. Оставьте на 10-15 минут.
In a separate bowl, mix potatoes with lard. Salt and pepper.
В отдельной посуде смешайте картофель с салом. Посолите, поперчите.
Roll out the dough into a thin layer. Using a mold or mug, cut out circles, add the filling, wrap, and secure with your fingers.
Раскатайте тесто в тонкий пласт. При помощи формы или кружки вырежьте кружочки, вложите начинку, заверните, скрепите пальчиками.
Pour water into a saucepan, add salt, place over medium heat, and cook until boiling. Add the dumplings, reduce the heat, and cook for another 7-8 minutes.
В кастрюльку влейте воду, посолите, поставьте на средний огонь, варите до кипения. Выложите вареники, сделайте огонь меньше, варите еще 7-8 минут.
Serve the dumplings hot on individual plates, adding sour cream if desired.
Подавайте вареники горячими на индивидуальных тарелочках, по желанию добавьте сметану.