Recipes / Grilled tuna with herbs Тунец на гриле с травами
Tuna meat is not only exquisite and delicate in taste, but also healthy. Even when cooked, it retains vitamins and microelements. Tuna is rich in omega-3 and omega-6 fatty acids, iron, potassium, magnesium, phosphorus, vitamins A, E and D. Moreover, the fish is low in calories - 100 g of product accounts for 120 kcal, which makes it indispensable for weight loss. Its use has a beneficial effect on the nervous, cardiovascular, skeletal and reproductive systems, as well as on brain function.
Тунец — не только изысканный и нежный на вкус, но и полезный продукт. Даже после приготовления в нём сохраняются витамины и микроэлементы. Рыба богата омега-3 и омега-6 жирными кислотами, железом, калием, магнием, фосфором и витаминами A, E и D. При этом она отличается низкой калорийностью — примерно 120 ккал на 100 г, что делает тунца незаменимым для тех, кто следит за весом. Регулярное употребление тунца положительно влияет на нервную систему, сердце и сосуды, кости и репродуктивную сферу, а также поддерживает работу мозга.
Steps / Шаги:
Wash and dry rosemary, parsley, basil and chop coarsely. Wash the fish and dry with a paper towel. Wash the lime and cut it in half. Wash cherry tomatoes and cucumbers for serving and cut into slices. Prepare a grater, grill or grill pan, and a deep container for marinating.
Розмарин, петрушку, базилик промойте и обсушите, крупно порубите. Рыбу вымойте и обсушите бумажным полотенцем. Помойте лайм и разрежьте его пополам. Помидоры черри и огурцы для подачи вымойте и нарежьте кружочками. Приготовьте терку, гриль или сковороду-гриль, глубокую емкость для маринования.
Make the marinade. Pour olive oil into a bowl. Add chopped herbs to the oil. Grate the zest of half a lime and squeeze a few drops of juice into the marinade. Salt, pepper, mix everything.
Сделайте маринад. В миску вылейте оливковое масло. Добавьте к маслу порезанную зелень. Цедру половины лайма натрите на терке и выжмите в маринад несколько капель сока. Посолите, поперчите, все перемешайте.
Marinate the tuna steaks. Place the fish in a deep dish. Pour the marinade over it and leave it in the refrigerator for 20 minutes.
Замаринуйте стейки тунца. Рыбу выложите в глубокое блюдо. Полейте ее маринадом и оставьте на 20 минут в холодильнике.
Fry the fish. Preheat grill or grill pan to high heat. Place fish steaks on a dry grill surface. Fry them on each side for 2 minutes until golden brown.
Обжарьте рыбу. Разогрейте гриль или сковороду-гриль на максимальном огне. На сухую поверхность гриля положите рыбные стейки. Жарьте их с каждой стороны по 2 минуты, пока не образуется золотистая корочка.
Serve the herbed grilled tuna warm on a bed of chopped vegetables and rice.
Тунца на гриле с травами подавайте теплым, на «подушке» из нарезанных овощей и риса.