Before cooking, rinse the lingonberries and set aside some for decoration. Wash the mint sprig to serve. Prepare a pan, sieve or cheesecloth. Boil the water. Wash and dry jars with lids for storing jelly well.
Бруснику перед приготовлением промойте и отложите немного для украшения. Помойте веточку мяты для подачи. Приготовьте кастрюлю, сито или марлю. Вскипятите воду. Банки с крышками для хранения желе хорошо помойте и высушите.
Make juice. Place the lingonberries in a deep bowl and pour boiling water over them. Drain the water, leaving a little boiling water at the bottom. Using a masher, carefully so as not to burn yourself with the juice, grind the berries into a puree. Strain the puree through cheesecloth or a fine sieve, carefully squeeze out all the juice. The specified amount of lingonberries should yield approximately 5 glasses of juice.
Сделайте сок. Бруснику сложите в глубокую миску и обдайте кипятком. Воду слейте, оставив немного кипятка на дне. При помощи толкушки осторожно, чтобы не обжечься соком, измельчите ягоды в пюре. Процедите пюре через марлю или мелкое сито, тщательно отожмите весь сок. Из указанного количества брусники должно получиться примерно 5 стаканов сока.
Cook the jelly base. Pour lingonberry juice into a saucepan, add sugar and put on fire. Cook until the sugar is completely dissolved. Stir occasionally and once boiling, turn off the heat.
Сварите основу для желе. Перелейте брусничный сок в кастрюлю, добавьте сахар и поставьте на огонь. Варите, пока сахар не растворится полностью. Периодически помешивайте и после закипания выключите огонь.
Add gelatin and prepare jelly. Pour gelatin into the pan and cook for another 4-5 minutes over low heat. Stir constantly. Pour the resulting jelly into dry, clean jars. Roll up the jars with lids, boil them for 10-15 minutes, then wrap them in a towel and leave to cool.
Добавьте желатин и приготовьте желе. В кастрюлю всыпьте желатин и варите еще 4-5 минут на медленном огне. Постоянно помешивайте. Разлейте получившееся желе по сухим чистым банкам. Закатайте банки крышками, прокипятите их 10-15 минут, после оберните полотенцем и оставьте остывать.
Place the finished jelly in a bowl, garnish with fresh lingonberries and a sprig of mint.
Готовое желе выложите в креманку, украсьте его свежей брусникой и веточкой мяты.