Rinse the tangerines thoroughly under running water. Rinse the lemon, remove the seeds and cut into small pieces. Rinse the jam jars thoroughly before adding soda.
Мандарины тщательно промойте под проточной водой. Лимон ополосните, удалите косточки и нарежьте небольшими кусочками. Банки для варенья предварительно тщательно промойте с добавлением соды.
Prepare tangerines for cooking. Peel the tangerines and cut the peels into small slices. Fill them with water and leave for 10-12 hours. During this time, change the water 3-4 times.
Подготовьте мандарины к варке. Мандарины очистите и корки разрежьте на небольшие дольки. Залейте их водой и оставьте на 10-12 часов. За это время поменяйте воду 3-4 раза.
Make jam. Place the soaked tangerine peels into a stainless steel pan. Pour in water and cook over medium heat until it boils. Add sugar and boil again. Next, cook the jam for 25 minutes. Add finely chopped lemon and simmer the jam for another 35-40 minutes.
Сварите варенье. В кастрюлю из нержавеющей стали выложите размоченные корки мандаринов. Залейте водой и варите на среднем огне, пока она не закипит. Всыпьте сахар и снова вскипятите. Далее варите варенье 25 минут. Добавьте мелко нарезанный лимон и проварите варенье еще 35-40 минут.
Pour the finished jam into jars washed with soda, cool and store in the refrigerator.
Готовое варенье разлейте в промытые с содой баночки, остудите и храните в холодильнике.