Thaw beef in the refrigerator if necessary. Before cooking, remove the meat from the refrigerator 15 minutes to bring it to room temperature. Peel 1 clove of garlic and cut into slices. Peel the second and finely chop. Peel the ginger and grate it. Squeeze the juice from half a lemon. Rinse the apricot, remove the pit and chop into small pieces. Wash the mint sprigs.
Говядину при необходимости разморозьте в холодильнике. Перед приготовлением за 15 минут достаньте мясо из холодильника, чтобы его температура приблизилась к комнатной. 1 зубчик чеснока очистите и нарежьте дольками. Второй очистите и мелко нарежьте. Имбирь очистите от кожуры и натрите на терке. Из половины лимона выжмите сок. Абрикос ополосните, освободите от косточки и нарежьте некрупно. Помойте веточки мяты.
Prepare the marinade. Squeeze juice from 100 g cranberries in a juicer or blender. Then strain it through cheesecloth to remove the skins and other parts of the berries. Mix cranberry juice with salt and meat spices. Pour the marinade over the beef steaks and refrigerate for 60 minutes.
Приготовьте маринад. Выжмите сок из 100 г клюквы в соковыжималке или блендере. Затем процедите его через марлю, чтобы удалить шкурку и другие частички ягод. Смешайте клюквенный сок с солью и специями для мяса. Залейте говяжьи стейки маринадом и поставьте в холодильник на 60 минут.
Prepare the sauce. Place the remaining cranberries, honey, half the grated ginger, cinnamon and lemon juice in a blender. Place the garlic cloves. Beat everything until smooth. Next, place the mixture in a saucepan and cook over medium heat for 15 minutes.
Приготовьте соус. В блендер сложите оставшуюся клюкву, мед, половину тертого имбиря, корицу и лимонный сок. Выложите дольки чеснока. Взбейте все до однородного состояния. Далее выложите смесь в кастрюлю и варите на среднем огне 15 минут.
Fry the steaks. Heat a frying pan over high heat, then pour vegetable oil into it and place the marinated steaks at a distance from each other. Fry for no more than 3 minutes on each side. Also sear the edges of the steak for 10 seconds, lifting the steak with tongs. After this, add finely chopped garlic, the remaining grated ginger and cover with a lid. Cook for another 2-3 minutes.
Обжарьте стейки. Разогрейте сковороду на сильном огне, затем налейте в нее растительное масло и выложите на расстоянии друг от друга маринованные стейки. Жарьте не более 3 минут с каждой стороны. Прожарьте также края стейка по 10 секунд, подняв стейк кулинарными щипцами. После этого добавьте мелко нарезанный чеснок, оставшийся тертый имбирь и накройте крышкой. Готовьте еще 2-3 минуты.
Once cooked, let the steaks sit for 10 minutes before serving. Serve steaks with cranberry sauce. Garnish the finished dish with apricot slices and mint sprigs.
После приготовления оставьте стейки на 10 минут, затем подавайте к столу. Подавайте стейки с клюквенным соусом. Готовое блюдо украсьте кусочками абрикоса и веточками мяты.