Wash the chokeberry, remove it from the branches and pierce it with a fork. It is important that each rowan has a puncture, since the juice is drawn out better through the punctures. Wash the orange and remove the zest. Get out a wide-mouth jar, glass bottle, gauze or strainer.
Черноплодную рябину вымойте, снимите с веток и проколите вилкой. Важно, чтобы в каждой рябине был прокол, так как через проколы лучше вытягивается сок. Апельсин вымойте и снимите цедру. Достаньте банку с широким горлом, стеклянную бутылку, марлю или сито для сцеживания.
Prepare the berries for infusion. To do this, pour rowan berries and orange zest into a small jar. Pour in vodka and stir. Close with a tight lid and place the jar in a dark place to infuse. Wait two weeks. Check and shake the tincture periodically.
Подготовьте ягоды к настаиванию. Для этого в небольшую банку насыпьте рябину и цедру апельсина. Залейте водкой и перемешайте. Закройте плотной крышкой и поставьте банку в темное место для настаивания. Ждите две недели. Периодически проверяйте и встряхивайте настойку.
Strain the chokeberry tincture. After two weeks, strain the tincture through a sieve or cheesecloth. Pour the finished tincture into glass bottles, seal and store in the refrigerator.
Процедите настойку из черноплодной рябины. Спустя две недели процедите через сито или марлю настойку. Перелейте готовую настойку в стеклянные бутылки, закупорьте и храните в холодильнике.
Serve chokeberry tincture chilled with appetizers.
Подавайте настойку из черноплодной рябины в охлажденном виде с закусками.