Prepare dried apricots in advance. Rinse it, then place it in a saucepan and fill it with cold water. Leave for 2-3 hours. Prepare a blender and a small jar with a lid to store the sauce.
Заранее подготовьте курагу. Промойте ее, после чего поместите в кастрюлю и залейте холодной водой. Оставьте на 2-3 часа. Подготовьте блендер и небольшую баночку с крышкой для хранения соуса.
Boil dried apricots. Place the pan with the dried apricots and the water in which they soaked on the fire, wait until it boils, then cook for another 15-25 minutes over medium heat. The dried apricots should become softer. Drain the remaining water and grind the apricots in a blender.
Сварите сушеные абрикосы. Кастрюлю с курагой и водой, в которой она отмокала, поместите на огонь, дождитесь кипения, после чего варите еще 15-25 минут на среднем огне. Курага должна стать мягче. Оставшуюся воду слейте, а абрикосы измельчите блендером.
Finish cooking. Add sugar, cinnamon, nutmeg and salt to taste to the resulting apricot mass. Then put the pan back on the heat, bring the mixture to a boil and cook for another 2-3 minutes until the sauce thickens.
Закончите приготовление. В полученную абрикосовую массу добавьте сахар, корицу, мускатный орех и соль по вкусу. Затем вновь поставьте кастрюлю на огонь, доведите смесь до кипения и поварите еще 2-3 минуты, пока соус не загустеет.
Serve the apricot sauce chilled. Use it as an additive to cereals or meat.
Абрикосовый соус подавайте к столу охлажденным. Используйте его в качестве добавки к кашам или мясу.