If necessary, remove small bones from the herring fillet using tweezers. Wash and dry the dill. Rinse and soak the rice for 10 minutes before boiling. Combine rice vinegar, sugar and salt in a small container to season the rice. To roll the rolls, prepare a bamboo mat and cling film.
Из филе селедки при необходимости пинцетом удалите мелкие кости. Укроп вымойте и обсушите. Рис промойте и замочите перед отвариванием на 10 минут. Смешайте в небольшой емкости рисовый уксус, сахар и соль для заправки риса. Для сворачивания роллов подготовьте бамбуковую циновку и пищевую пленку.
Prepare the filling. Combine rice and water in a saucepan, bring to a boil and simmer covered for 10-15 minutes, making sure the rice does not burn. Let the rice sit for 10 minutes, transfer to a ceramic container and pour in a dressing of vinegar, sugar and salt. Cut the herring fillet into thin pieces with a sharp knife.
Подготовьте начинку. В кастрюле соедините рис и воду, доведите до кипения и варите под крышкой 10-15 минут, следя, чтобы рис не подгорел. Дайте рису настояться 10 минут, переложите в керамическую емкость и залейте заправкой из уксуса, сахара и соли. Филе селедки нарежьте острым ножом на тонкие кусочки.
Roll the rolls. Cover a bamboo mat with cling film. Place a sheet of nori on top, brush it a little with rice vinegar, especially the edges. Spread a thin layer of boiled rice on 2/3 of a sheet of nori, place pieces of herring and dill sprigs on top. Lift the bamboo mat and wrap the rice and filling tightly. Wet a knife with rice vinegar and cut the roll into 6 equal pieces.
Сверните роллы. Бамбуковую циновку застелите пищевой пленкой. Сверху выложите лист нори, немного смажьте его рисовым уксусом, особенно края. На 2/3 листа нори распределите тонким слоем отварной рис, сверху выложите кусочки сельди и веточки укропа. Приподнимите бамбуковый коврик и плотно заверните рис с начинкой. Смочите нож рисовым уксусом и нарежьте ролл на 6 равных частей.
Place the sliced herring rolls on a flat plate and serve along with the pickled ginger and soy sauce in a small bowl.
Выложите нарезанные роллы с селедкой на плоскую тарелку и подавайте вместе с маринованным имбирем и соевым соусом в небольшой пиале.