Rinse dried fruits thoroughly and dry on paper towels. Prepare a saucepan and deep serving bowls.
Сухофрукты тщательно промойте, обсушите на бумажных полотенцах. Приготовьте кастрюлю и глубокие тарелки для подачи.
Boil dried fruits. Place raisins, dried apricots and prunes in a saucepan, pour in apple juice. Turn heat to low and simmer until dried fruit is soft, about 1 hour.
Сварите сухофрукты. Изюм, курагу и чернослив выложите в кастрюлю, влейте яблочный сок. Включите слабый огонь и варите до мягкости сухофруктов примерно 1 час.
Thicken the soup. Dilute the starch to a homogeneous consistency in half a glass of water. Pour into the hot soup in a thin stream, stirring constantly. Add sugar and vanilla sugar, stir and remove soup from heat.
Загустите суп. Крахмал разведите до однородной консистенции в половине стакана воды. Тонкой струйкой, постоянно помешивая, влейте в горячий суп. Добавьте сахар и ванильный сахар, перемешайте и снимите суп с огня.
Pour the sweet dried fruit soup into serving bowls. Place a spoonful of sour cream on top.
Сладкий суп из сухофруктов разлейте по порционным тарелкам. Сверху положите ложку сметаны.