Soak dried pears and apples for 15 minutes, rinse well, and drain. Prepare 2 liters of boiling water for cooking compote. Tip: if dried fruits are treated with sulfuric acid for greater preservation, soak them in cold water with a small addition of table vinegar for 30 minutes.
Замочите на 15 минут сушеные груши и яблоки, хорошо промойте, воду слейте. Подготовьте 2 л кипятка для варки компота. Совет: если сухофрукты обработаны серной кислотой для большей сохранности, замочите их в холодной воде с небольшим добавлением столового уксуса на 30 минут.
Prepare dried fruit compote in a slow cooker. Place dried fruits in a container and pour boiling water over them. Turn on the “simmering” or “stewing” mode for 40 minutes.
Приготовьте компот из сухофруктов в мультиварке. Выложите в емкость сухофрукты, залейте кипятком. Включите режим "томление" или "тушение" на 40 минут.
Finish preparing the compote. When there are 10 minutes left before the end of cooking, add sugar and citric acid to the compote and stir. After cooking is complete, let the compote brew for another 10-15 minutes.
Завершите приготовление компота. Когда до окончания варки останется 10 минут, добавьте в компот сахар и лимонную кислоту, перемешайте. После завершения готовки дайте компоту настояться еще 10-15 минут.
Serve the dried fruit compote hot or cold.
Подавайте компот из сухофруктов к столу в горячем или холодном виде.